Menu Zavřít

Shell narazil

21. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Sachalin

ebf - tip - debata

PRAHA (mtc, čtk) - Rusko odebralo minulý týden britsko-nizozemskému koncernu Royal Dutch Shell a jeho japonským partnerům oprávnění těžit ropu a plynu na ostrově Sachalin. Projekt Sachalin-2 v hodnotě dvaceti miliard dolarů patří mezi největší ve světové energetice. Vláda prezidenta Putina tímto krokem opět ukázala, že záměr získat nerostné zdroje Ruské federace pod svoji kontrolu myslí velmi vážně a že zastavit ji nemohou ani silní nadnárodní investoři (znárodňování energetického sektoru viz EURO 36/2006). Akcie Shellu ihned po zveřejnění zprávy klesly o 1,7 procenta.
Ruské státní úřady odebraly projektu ekologický certifikát kvůli obvinění, že Shell porušuje jeho podmínky a poškozuje tamní životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí navíc uvedlo, že vůči skupině Royal Dutch Shell bude postupovat ostřeji, a to včetně dalších ekologických kontrol a právních kroků. „Dostali licenci na těžbu ropy a plynu. Ale nikdo jim nedovolil ničit přírodu,“ řekl šéf úřadu Oleg Mitvol. „Nejsme proti zahraničním investicím. Jsme ale proti pokusům udělat z nás banánovou republiku,“ dodal.
Evropská komise bere odnětí certifikátu velmi vážně a vyzvala Moskvu, aby v zemi zabezpečila jisté a předvídatelné investiční prostředí. Hlavní tajemník japonské vlády a kandidát na příštího premiéra Šinzó Abe reagoval prohlášením, že odklady projektu mohou zhoršit vzájemné diplomatické vztahy. Britský kabinet uvedl, že je případem hluboce znepokojen a oficiálně protestuje v Kremlu. Šéf Mezinárodní agentury pro energii Claude Mandil řekl, že případ by mohl zhoršit důvěru investorů v Rusko.
Analytici předpokládají, že Kreml přitlačí na Shell, aby koncern donutil vzdát se dlouhodobých produkčních smluv a aby Rusku přenechal větší podíl v projektu. Zájem o vstup do projektu má již delší dobu ruská státní společnost Gazprom.
Sachalin-2 je největší zahraniční investicí v Rusku. Shell již do projektu vložil přes deset miliard dolarů. Těžba by v lokalitě měla začít v roce 2008 a očekávaná první produkce již má domluvené odběratele, například v Japonsku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).