Menu Zavřít

Sibiřské safari: o přemnožené vlky se postarají bohatí turisté

11. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spojit příjemné s užitečným se chystají úřady v ruské Jakutské oblasti. O přemnožené vlky, kteří na místní zvěři ročně podle odhadů místních úřadů způsobí v přepočtu škodu 2,5 milionu dolarů, se postarají lovu chtiví zámožní turisté. A ještě za to budou platit nemalé částky.

Sibiřský lovec dobře ví, že ulovit vlka tradičním způsobem ze země stojí námahu i peníze. Podle odhadů samosprávy Jakutské oblasti stojí utracení jednoho kusu v přepočtu 3400 dolarů (87 tisíc korun). Zámožným Rusům i cizincům nyní úřady hodlají lov nabízet jako zážitek za 10 tisíc dolarů (256 tisíc korun) na jednoho zastřeleného vlka. A jelikož turisté nebudou vlky pronásledovat po svých ale z paluby helikoptéry, ještě si pět tisíc dolarů (128 tisíc korun) připlatí za dopravu, ubytování a jídlo.

Vlci řádili přespříliš

V jakutské oblasti je aktuálně kolem 12 tisíc vlků z celkem 50 tisíc odhadované vlčí populace v Rusku. Vlci jsou přemnožení a na zvěři způsobují škody za 2,5 milionu dolarů ročně (zhruba 64 milionů korun). Dosavadní opatření, kterými se odpovědné orgány pokoušely vlčí populaci snížit, přitom nefungují jak uvádí místní list Siberian Times.


Přečtěte si o selhání klonovaných psů na Sibiři:

Neschopné klony: korejští psi ze zkumavky na Sibiři kolabovali

Trojice klonovaných psů z jihokorejských laboratoří Sooam Biotech během listopadového předání do rukou ruských psovodů.


Zástupce místní správy Viktor Fedorov si nový záměr pochvaluje. „Tímto způsobem snížíme počet vlků a zároveň vyděláme peníze,“ svěřil se novinářům. Vyzdvihl rovněž, že úřady budou moci ve stejné chvíli z paluby vrtulníku monitorovat i stavy zvěře v regionu a to bez dalších nákladů.

Cílová skupina? Číňané

Podle Fedorova jsou již nyní v oblasti zámožní turisté, schopní takovou částku za odstřel jediného vlka obětovat. A jelikož lev v jihoafrické republice vyjde lovce amatéry na 30 tisíc dolarů (768 tisíc korun), je podle něj pouhá třetina za sibiřského vlka akceptovatelná. Jakutsk bude zřejmě sázet hlavně na Číňany. Ti létají podle Fedorova lovit za peníze do Kanady a na Aljašku, a jak zmiňuje, obě oblasti jsou dražší. Na Sibiř by to přitom měli blíže.


Přečtěte si, do jakého zvířete investují skutečně bohatí:

Nevíte, co s penězi? Kupte si čtvrtinový podíl kaferského buvola

 Buvol


Lovit vlky samozřejmě zájemci nebudou moci neomezeně. Úřady povolují ročně odstřel osmi set kusů, přičemž jen polovina z toho může padnout v rámci komerční aktivity. I tak by v případě, pokud se kvóta naplní, počin místním úřadům vynesl více než 2 miliony dolarů (v přepočtu 51 milionů korun). „Cílem logicky není vlky v jakutském regionu vymýtit, ale pouze snížit jejich počty. V případě, že by vlčí populace v oblasti dramaticky poklesla, číslo vlků určených k odstřelu by se logicky snížilo,“ obhajuje záměr Fedorov.

EBF24

O Sibiři dále čtěte:

Jako za Potěmkina: radnice v Krasnojarsku prý nechala na Putinovu návštěvu vyčistit vzduch

Konec starých časů: vrazi a násilníci na Sibiři cvičí jógu

Most přes Amur. Pomník stagnace, nebo pilíř budoucího růstu?

Most přes řeku Amur, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).