To, že česká vína jsou schopna obstát v silné konkurenci, znovu prokázala naše účast na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles. Čtrnáct získaných medailí je výsledek více než lichotivý a ještě před nedávnem nedosažitelný. Pokrok, jakým postupuje pěstování hroznů a příprava vína, jakož i implementace nejnovějších pěstitelských a technologických postupů, to vše citlivě spojené s tradičními prvky vinohradnictví a vinařství je základem pro stále vyšší úroveň vinařské produkce. Samozřejmě pouze tam, kde se dokázali odpoutat od nešvarů předlistopadové filozofie a nasadili nový kurz. Nebo v případech, kde jde o podnik zcela nový, nezatížený minulostí, s cílenou orientací na nejvyšší možnou jakost. U takových těší ocenění na mezinárodním fóru dvojnásob. Tím spíše, jde-li o vína z první sklizně.
Právě takovým je Nové vinařství, podnik na naše poměry až nebývale úspěšný. Po nejlepší kolekci na prestižní soutěži domácí, brněnském Vinexu, se vínům z Domu Na Výsluní dostalo uznání i při Concours Mondial de Bruxelles. Pravda, na velkou zlatou zatím žádné nedosáhlo, ale zlatá a stříbrná je jistě úspěchem potěšujícím i motivujícím. A stejně tak zavazujícím.
Ardea Sauvignon Blanc 2005 - suché, Nové vinařství. Víno je bledničkově zlatavé barvy s brilantní jiskrou a bryskní čirostí. Nos potvrzuje konstrukci vína, je scelené ze dvou sauvignonů. Vlastně jednoho, z jedné trati, ale sbíraného ve dvojím čase. V kytce se tak snoubí mladistvá rozpustilost a živost travních tónů s uvážlivějším, ovocitějším charakterem jižního ovoce. Košatá chuť umně spojuje svěží projev cassisu a rebarbory, příslušný severnímu stylu, se světlými peckovinami, citrusovým akordem a patrnou mineralitou ve druhém plánu. Vyšší nazrálost později sklizené partie poněkud ubírá vínu na živosti, zato však mu přidává noblesy a šíře s lehýnkou, ale opravdu jen sotva znamenatelnou stopou po cukru. Líbivé víno vyšší třídy s příjemným, širokým doběhem a aristokratickým vyzněním v samém závěru. I přestože v konci může někomu chybět typický živý tah vzhůru podpořený vyšší kyselinkou.