Menu Zavřít

ŠÍLENÝ TIMOTHY V DUŠEJOVĚ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mimozemšťané by se asi nestačili divit, jak obratně dokážeme zacházet se spravedlností a jak dvojznačně si umíme vykládat úctu k životu. Minulé pondělí byl v americkém státě Indiana za obrovského zájmu médií popraven smrtící injekcí atentátník Timothy McVeigh, který se provinil tím, že v roce 1995 vyhodil do povětří budovu federální vlády v Oklahoma City a svým činem připravil o život 168 lidí. Ač o mužově vině není sporu, celý demokratický svět se znovu vážně zamyslel nad právem trestat smrtí.

To u nás na Vysočině v obci Dušejov jsme minulý pátek a sobotu také popravovali – elektrickým proudem – a nikdo se nad tím nepohoršoval. Mrtvých bylo dokonce 139. I když „jenom krav. Na smrt byly dojnice poslány za to, že jedna jejich kolegyně si dovolila zešílet, čímž ohrozila životy Čechů, kteří dostali chuť na hovězí maso. Kdyby si do plátku šestileté kravky náhodou někdo ze spotřebitelů kousl a připletla by se mu k tomu i trocha její nervové tkáně, mohl zešílet také, což by samozřejmě bylo hrozné. A tak úřady rozhodly, že pro jistotu vytlučou celou tu povedenou dušejovskou partu. Sice těm ostatním hovězím dámám velmi pravděpodobně nic není, ale co kdyby… Už jenom to, že s tou bláznivou stály u jednoho žlabu, je činí vinnými. Spotřebitelé chtějí vidět rozhodná a tvrdá opatření, jinak už do hovězího ani neklofnou. Pokud jedna masová poprava k obnově důvěry nepovede, bude třeba vyvraždit další kravín a potom další…

Kdyby se Timothy McVeigh dostal do rukou českých veterinářů, možná by neskončil v „záhrabovišti sám, ale spolu se všemi svými kamarády z vojny, po jejichž boku před deseti lety válčil v Zálivu proti Saddámovi. Dá se totiž předpokládat, že někde tam, na těch písčitých arabských pláních, se v Timothym probudila ta šílená agresivita. A to by v tom byl čert, aby nebyli nakaženi i ostatní.

Určitě není nic radostného na tom, když i opakované testy mozku dušejovské kravky prokázaly bovinní spongiformní encefalopatii (BSE), která může u člověka vyvolávat obdobně zákeřnou Creutzfeldt–-Jakobovu nemoc. Hysterie, která zachvátila zemi v souvislosti s prvním případem výskytu nemoci šílených krav, ale není úměrná skutečným rizikům. U osmi tisíc prověřených zvířat byl jeden jediný pozitivní nález.

Zdá se být nepochopitelné a neuvěřitelné, když člověk, který toto všechno způsobil tím, že býložravcům dlouhá léta sypal do krmě rozemleté a usušené maso z jejich příbuzných, si teď hojí zlost a strach zase na zvířatech. Před popravčí četu by zasloužili postavit ti, kteří takový způsob výživy vymysleli a schvalovali.

Z úst státních veterinářů a ministra zemědělství Jana Fencla jsme v době, kdy BSE ochromila západní Evropu, opakovaně slýchali, že u nás je něco takového téměř vyloučeno, protože masokostní moučka se v Česku vždy vyráběla při vysokých (bezpečných) teplotách a u přežvýkavců je od roku 1991 její zkrmování zakázáno. Jediné nepatrné

riziko by tedy přicházelo v úvahu z dovážených mouček. Nikdy neříkej nikdy, i když jsi ministr. Ukazuje se, že na tom nejsme o nic lépe (ani hůře) než další evropské země. Nakonec je možná lepší, když se i u nás něco našlo a zveřejnilo. Dává nám to určitou záruku, že nepříjemné pravdy před námi nebudou skrývány.

EBF24

Za daného stavu věcí je asi skutečně jedinou možnou cestou, jak obnovit důvěru konzumentů, důsledné testování veškerého dospělého poraženého dobytka, tedy ne jenom namátkové prověřování. Ročně to sice přijde na stovky milionů korun, ale pokud by se testy nedělaly, škody by byly miliardové. Jestliže milovníci masité stravy budou vidět, že se s nimi hraje čistá hra, určitě se k talíři s hovězím po čase vrátí.

Jenom nám musí být trochu líto těch 139 kravských duší, vznášejících se nad Dušejovem, obětovaných za zvrácenosti šíleného člověka. Nelze srovnávat zvířata s lidmi, ale měřítka, kterými posuzujeme zločin a trest, příčiny a následky, poškozené a viníky, se zdají být trochu zvláštní.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).