Menu Zavřít

Silná Evropa je pro USA výhodná, tvrdí Merkelová

22. 6. 2017
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merklová uvedla, že silná Evropa je pro Spojené státy americké přínosná. Tato slova padla na pozadí napjatých vztahů s Washingtonem. Před měsícem označil Donald Trump německou obchodní politiku za velmi špatnou a upozorňoval na přebytkovou obchodní bilanci Německa se Spojenými státy americkými.

Angela Merkelová hledí na vzájemné obchodní vztahy jinýma očima. Zdůrazňuje, že transatlantický vztah má kořeny ve „společných přesvědčeních, hodnotách a uvažováních“. Merkelová, která v září kandiduje na pozici německé kancléřky po čtvrté v řadě, uvedla, že transatlantický vztah se nezaměřuje na vítěze a poražené, ale měl by být postaven na win-win partnerství, z něhož vyjdou jako vítězové obě strany.

Donald Trump zkritizoval obchodní deficit s Německem

EBF24

Země by se měly snažit o vybalancování vzájemných zájmů. V projevu se odvolala na poválečný Marshallův plán, kterým investoval Washington do Německa. Napětí mezi Washingtonem a Německem vzrostlo poté, co se rozešly názory velmocí na klimatické změny, obranu a zahraniční obchod. Protichůdné postoje zatím vyústily jenom do slovních přestřelek, když Německo označilo USA jako ničitele západních hodnot.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).