Menu Zavřít

Silná trojka

23. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Petr Pešek, Tomáš Capoušek, Jan Mareček

PRAHA (tpk) – Do advokátní kanceláře Becker & Poliakoff nastoupili nedávno tři noví právníci. Jedná se o Petra Peška, Tomáše Capouška a Jana Marečka.
Capoušek absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a jako advokát působí teprve od tohoto roku. Ve společnosti Becker & Poliakoff však pracuje již od roku 1999. Rok předtím se pod záštitou Association Internationale de Droit Pénal na univerzitě ve francouzském Pau zúčastnil kursu věnovaného problematice mezinárodního práva trestního a problematice stálého Mezinárodního trestního tribunálu (International Criminal Court – ICC). Zaměřuje se na právo občanské, obchodní a trestní.
Pešek také vystudoval Právnickou fakultu UK, avšak advokátem je od roku 1994. V roce 1998 navíc absolvoval na Columbia University New York kurs k základům práva USA. Ve své dosavadní bohaté kariéře působil jako právník na GŘ Polygrafického průmyslu (do roku 1990), na ministerstvu financí a účastnil se legislativních prací při reformě daňového systému (1990-1992). V letech 1992 až 1994 byl vedoucím právního oddělení na Fondu národního majetku, poté nastoupil jako advokát v kanceláří Kocián Šolc Balaštík, kde setrval do roku 1999. V té době se přesunul do Spojených států, kde pracoval jako nezávislý právní a investiční poradce až do podzimu minulého roku. V letech 1992 až 1999 byl kromě toho členem orgánů mnoha akciových společností (Bohemia Sekt, Starý Plzenec, Vitana, Renault Karosa a dalších). Od roku 1996 do roku 1999 byl předsedou právního výboru Českého sdružení značkových výrobků.
Autorsky se podílel na publikaci Průvodce evropským korporačním právem (kapitola týkající se České republiky, Sweet a Maxwell, Londýn 1997) a ve spolupráci s Coopers & Lybrand (nyní PricewaterhouseCoopers) se podílel na právní analýze Řízení společnosti a finanční kontrola v České republice (1997).
Mareček je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity Brno a Právnické fakulty UK Praha. Advokacii se profesně věnuje od roku 1993. V letech předtím působil jako právník na ministerstvu výstavby a techniky, odbor životního prostředí, územního plánování a stavebního řádu (1979-1989), byl právníkem legislativního odboru ČNR (1989) a zástupcem ředitele legislativního odboru Federálního výboru pro životní prostředí. V letech 1990 až 1998 byl členem legislativní rady vlády. V současnosti působí jako člen legislativní komise ministra pro životní prostředí, člen poradního sboru ministra pro místní rozvoj a pro územní plánování. Je místopředsedou České společnosti pro stavební právo. Jan Mareček se zúčastnil řady zahraničních stáží se zaměřením na legislativu životního prostředí (Belgie, Kanada a USA). V letech 1988 až 2000 rovněž přednášel stavební právo v Ústavu přípravy a realizace staveb na Fakultě architektury ČVUT. Podílel se jako autor či spoluautor na řadě odborných publikací na téma územní plánování a stavební řád a právní úprava životního prostředí – Stavební zákon (Linde 1992), Právnický slovník (Linde 1995) či Právní předpisy životního prostředí (SEVT 1992).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).