Menu Zavřít

Skokanky českého byznysu

10. 6. 2012
Autor: profit

Nízké sebevědomí brání českým ženám, aby více podnikaly. Podnikatelek je v Česku čtyřikrát méně než podnikajících mužů. Proto je třeba každý ženský úspěch v byznysu ocenit. Udělal to i PROFIT, když sestavil žebříček největších skokanek českého byznysu v době krize.

Foto: PROFIT

V žebříčku bodovaly firmy, které jsou rozesety po celém Česku a podnikají v tak různorodých oborech, jako je vzdělávání, stravování, úklidové služby, nákladní doprava či výroba sanitek. U více než 200 firem s více než 10 zaměstnanci, které vlastní ze sta procent ženy, jsme porovnávali růst tržeb, rozdíl v rentabilitě tržeb, tedy kolik haléřů provozního zisku má firma z každé koruny tržeb, a rozdíl v zadluženosti firmy. Srovnávali jsme finanční údaje za roky 2010 a 2008. Vítězky vévodí žebříčku díky robustnímu růstu tržeb a výrazně vylepšené ziskovosti. Společná je jim i odvaha s jakou se pustily do riskantních kroků, jimiž chtěly překonat krizi.

Jana Márová z firmy PROFIMA EFFECTIVE v žebříčku zvítězila. 

I když sebevědomí českých podnikatelek roste, ženy se do zakládání vlastních firem nehrnou. Na jednu podnikatelku dnes připadá 3,8 podnikajících mužů, přestože v absolutních číslech počet majitelek firem pomalu roste. Ještě před šesti lety byl tento poměr 1 ku 2,5. Jednou z příčin této situace je přetrvávající přesvědčení žen, že pro podnikání nemají vlohy. Zatímco o svých podnikatelských kvalitách je přesvědčen každý druhý muž, stejné mínění má o sobě jen necelá třetina žen. Proto je důležité o úspěších podnikatelek více hovořit.

Druhé místo žebříčku patří Jiřině Forejtkové z firmy TAWAN. 

A jaké je pořadí žen v první pětce?

1Jana MárováPROFIMA EFFECTIVE
2Jiřina ForejtkováTAWAN
3Yvona VágnerováVAMÍK 
4Kamila KleiblováKLEIBLOVÁ 
5Lenka OlmrováSICAR 

Která žena se stala skokankou českého byznysu?

Kdo byl na dalších místech?

Díky čemu dokázaly jejich firmy vyrůst navzdory krizi?

ebf - tip - debata

Jaké jsou příběhy vítězek?

Odpovědi na tyto a další otázky čtěte v aktuálním vydání týdeníku PROFIT, které vychází v pondělí 11. června. Týdeník si můžete také předplatit - ZDE. Vyplatí se to!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).