Menu Zavřít

Skoncujeme se zeleninou? Ne tak rychle

14. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Nová studie zpochybňuje nízkotučné diety

ebf - tip - debata

Rady v oblasti péče o zdraví se vyvíjejí a tento vývoj připomíná jízdu na toboganu. Dlouhá léta jsme slýchali, že dieta skládající se z méně tučných potravin a více ovoce a zeleniny dokáže zázraky, poslouží jako prevence téměř všeho, od nemocí srdce po rakovinu. Studie, která vyšla z průzkumu nedávno provedeného na vzorku 48 835 žen v rámci Iniciativy pro zdraví žen, ovšem dospěla k závěru, že „zdravější“ strava nic takového nepřináší. Studii zveřejnil renomovaný časopis americké asociace lékařů Journal of the American Medical Assn. (JAMA). Než se ale vrhnete na rychlé občerstvení, položte si několik jednoduchých otázek. Na co se vlastně tato studie zaměřila? Jsou získané údaje skutečně dostatečnou podporou pro tak paušální závěry? Na studie, které jsou nezřídka velice omezené a předkládají poměrně nejisté závěry, často reagujeme přehnaně a unáhleně. Uveďme jednu překvapivou skutečnost: celá jedna třetina nových a dramatických zjištění v pozdějších studiích neobstojí. Pamatujete si na terapii prováděnou pomocí hormonů? Kdysi se předpokládalo, že snižuje riziko onemocnění srdce, později převládl názor, že je naopak nebezpečná a nyní lékaři zase začínají údajná rizika zpochybňovat.
Nová studie kromě jiného dokládá, jak lze získat finanční prostředky na pochybné analýzy. Když se na počátku devadesátých let o materiálu jednalo, renomovaní výzkumní pracovníci, jako Walter Willett, který působí na Harvardu, namítali, že studie za mnoho nestojí. Odborníci z National Institutes of Health (Ústavů národního zdraví), kteří analýzu posuzovali, odmítli její financování. Bernadine Healyová, která byla roku 1991 jmenována ředitelkou této instituce, však neúnavně lobbovala a usilovala o podporu skupiny studií, jež tvoří Iniciativu pro zdraví žen. „To, co nakonec přineslo úspěch v podobě schválení, byl obchvatný manévr v Kongresu,“ připomíná doktor Willett.
Studie byla sestavena tím způsobem, že pokusy vlastně ani nemohly dospět k zásadním poznatkům v oblasti výživy. V jejím rámci bylo provedeno srovnání žen, které se stravovaly běžně, se ženami, které byly požádány, aby jedly méně tučných potravin a více ovoce a zeleniny. Ale strava, kterou přijímaly tyto dvě skupiny žen, se ve skutečnosti nijak zásadně nelišila. Ty, které se stravovaly „zdravěji“, snížily příjem kalorií z tuku o pouhých 8,2 procenta v porovnání s těmi, které pouze jedly 1,1 dávky zeleniny a ovoce navíc. A to je příliš malý rozdíl na to, abychom mohli očekávat nějaký příznivý dopad na zdraví.
A co víc, vědci dnes vědí, že typ tuku, který přijímáme v potravě, je zpravidla mnohem důležitější než jeho množství. Jednoduché nenasycené tuky, jako například olivový olej nebo tuky omega-3 obsažené v rybím mase, jsou zdravější než nasycené tuky obsažené v másle nebo hovězím mase. A nejhorší ze všeho jsou takzvané „trans tuky“, ty se vyrábějí přidáním vodíku do normálního tuku. Používání trans tuků je velice rozšířené, jsou ve všem, od margarínu po sušenky. Tyto tuky jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění. Pokud se zaměříme jenom na celkový příjem tuku, pak studie promarnila příležitost prozkoumat působení různých druhů tuku. „Důležité je, abychom to neuzavřeli s tím, že na stravě nezáleží,“ vysvětluje doktor Willett.
Poučit se ale můžeme i o tom, jak to funguje ve vědě. Velice důležité jsou podrobné metody studie, ale jejich omezení jsou často přehlížena. Když si Steven Woloshin z Dartmouth Medical School prohlédl články, které byly zveřejněny v souvislosti se studií, řekl k tomu: „Zjistili jsme, že 77 procent z nich zcela opomíjí fakt, že materiál trpí určitými omezeními.“ A téměř polovina všech článků zveličila skutečný přínos či riziko vyplývající ze zkoumání. Skutečnost se běžně překrucuje tak, že se výsledky léčby, zásahu nebo působení prezentují relativně, tedy třeba tak, že určitá dieta nebo léčivo o polovinu snižují úmrtnost. To sice zní bombasticky, ale může to znamenat také jen to, že na milion osob dojde k jednomu úmrtí a ne ke dvěma, což je tak malé snížení skutečného rizika, že je to takřka bezvýznamné. To všechno nám pomáhá pochopit, proč by se často mohlo zdát, že věda se vydává tu nalevo tu napravo. A není žádným tajemstvím, proč se výsledky zveličují: výzkumní pracovníci, lékařská centra a vědecké časopisy soutěží o finanční prostředky a publicitu jako kdokoliv jiný. Pravda je, že věda je často mnohem méně definitivní, než si lidé myslí. I když studie zjistí jasný přínos nebo nebezpečí, může se stát, že výsledky nejsou v reálném světě použitelné, protože v něm lidé trpí komplikovanými zdravotními problémy a medicína není černobílá. Mohli bychom sestavit dlouhý seznam léčebných způsobů a zákroků, které nejsou takovým dobrodiním, jak se kdysi soudilo, od by-passů po operace zad. A co to znamená v souvislosti se stravováním? „Nechceme být chorobně obézní ani vyzáblí,“ dodává k tomu Nortin Hadler, profesor lékařství na University of North Carolina v Chapel Hillu, „a situace je taková, že mezi těmito dvěma extrémy se mnoho rozdílů zjistit nedá.“ Tak se snažte zůstat fit, hlídejte si váhu, pokuste se relativně zdravě stravovat a s titulky v posledních vydáních lékařských časopisů si nelamte hlavu.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).