Menu Zavřít

SKOTSKÉ PŘEKVAPENÍ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Bank of Scotland a NatWest

Britský finanční ústav Bank of Scotland minulý pátek překvapivě oznámil záměr sloučit se formou převodu akcií s další britskou bankou National WestminsterBank (NatWest). Bank of Scotland přitom za jednu akcii NatWest nabízí zhruba 12,50 libry, čímž celou banku ohodnocuje na 20,85 miliardy liber, jak sdělila agentura Reuters.

Nabídka je však podle Bank of Scotland podmíněna tím, že NatWest upustí od zamýšlené akvizice pojišťovny Legal & General. Bank of Scotland proto vyzvala akcionáře Natwest, aby se postavili proti zmíněné akvizici, při níž jejich banka za celou skupinu nabízí 10,7 miliardy liber, a naopak aby podpořili nabídku Bank of Scotland. Podle podmínek kontraktu by tak akcionáři NatWest mohli získat až 68 procent veškerých akcií Bank of Scotland.

WT100

„Správní rada Bank of Scotland věří, že kombinací obou bank vznikne větší hodnota pro akcionáře než (by vznikla) neověřeným návrhem banky a pojišťovny, před nímž nyní akcionáři NatWest stojí, píše ve svém prohlášení Bank of Scotland.

Fúze má přinést růst zisku již v prvním roce existence, a to i předtím, než budou vzaty v úvahu úspory na nákladech. Sloučení bank si vyžádá propuštění části současných zaměstnanců v NatWest, podle výkonného ředitele Bank of Scotland Petera Burta však rozhodně nepůjde o vysoké číslo. „Nabízíme akcionářům NatWest lepší obchod, řekl Burt k možné akvizici pojišťovny Legal & General s tím, že návrh na sloučení urychlila právě zamýšl ená akvizice zmíněné pojišťovny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).