Menu Zavřít

Škromachovy plané sliby

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Komentář

Možná bychom mohli mít nového ministra práce a sociálních věcí. Změna by to byla jistě vítaná. Na skutečnost, že ve vládě není ani jeden člověk, který by měl jen trochu hlubší pojem o ekonomice, jsme si už zvykli. Smířili jsme se i s tím, že za to my a zejména naše děti zaplatí nemalou sumu. Že však ve vládě sedí člověk, který neumí spočítat prostá procenta, to je už přece jenom trochu moc.
Zdeněk Škromach minulý týden prohlásil, že pokud vláda nepřijme jeho návrh zvednout důchody o pět až šest stovek, tak odstoupí, protože nechce být v kabinetu, který připustí neúnosné snížení životní úrovně lidí. Péče o seniory je jistě bohulibá aktivita, ale znalosti matematiky na úrovni páté třídy základní školy taky nejsou k zahození. Jestliže inflace dosáhne v příštím roce - jak uvádějí zdaleka nejpesimističtější scénáře - čtyř procent, a průměrný důchod činí zhruba sedm tisíc korun, tak lze s minimálními znalostmi aritmetiky spočítat, že k zachování kupní síly současného důchodu postačuje zhruba poloviční valorizace, než jakou požaduje Zdeněk Škromach. Navíc navržené zvýšení penzí výrazně převyšuje i předpoklad reformy veřejných financí, že důchody porostou o výši inflace a třetinu průměrného procentuálního zvýšení reálné mzdy. Takže ministru práce nejde o udržení současné kupní síly důchodů, ale o její podstatné zvýšení.
Jistě je to potřeba, když se na stranu valí volební pohromy, a navíc se pod současným předsedou bude zase brzy na sjezdu viklat křeslo. Kromě toho je zasvěceným v podstatě jasné, že splnění velmi měkkých cílů takzvané reformy veřejných výdajů je už zjevně nedosažitelným snem, tak proč nepodpořit klientelu strany a rozházet pár miliard, ještě než to nová vláda zarazí.
Nejen z posledního perlivého výroku ministra práce je celkem zjevné, že jde o jednoho z nejméně zodpovědných členů kabinetu, a jistě by bylo posunem kupředu, kdyby své vyhrožování naplnil skutky. Leč plané jsou Škromachovy sliby. Lze se spíše obávat, že jde o opakování podařené frašky ministra Dostála z doby, kdy se hledal koaliční kompromis v otázce DPH. Ministr kultury tehdy prohlásil, že odstoupí, pokud se zvýší daně ze vstupného na kulturní podniky. Záhy se ukázalo, že tento ústupek byl dopředu dojednán a divadla se zdražovat nebudou. Zrovna tak je už dnes jasné, že vláda poté, co koaliční strany inkasují výprask ve volbách, opět začne s nákupem voličských hlasů za peníze daňových poplatníků a důchody zvedne více, než předepisuje zákon a než umožňuje stav státní kasy. Nakonec zatím to tak udělala vždycky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).