Menu Zavřít

ŠKUNERY PRO HOLANDSKO

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Loděnice Mělník

Praha – S nizozemskou firmou VPM uzavřely mělnické loděnice kontrakty, které slibují opětné oživení výroby říčních lodí v České republice. Jedná se celkem o šest smluv na tři lodní trupy s osazením, které by měl český podnik dodat ještě letos. Hodnota zakázky činí zhruba 100 milionů korun. V příštím roce by přitom z Loděnic Mělník mělo do Nizozemska odplout po Labi dalších šest lodí přibližně za šest set milionů korun.

MMF24

V budoucnu by chtěla VPM, jak uvedl její marketingový ředitel Nick Bavinck, odebírat z České Republiky až deset lodí ročně. Tento počet odpovídá maximální kapacitě mělnických loděnic a může v korunách dohromady dosáhnout více než miliardové hodnoty.

Loděnice Mělník a VPM spolu v minulosti neobchodovaly – kontakt zprostředkovala česká vývozní agentura Czech–Trade. Zakázka přinese v rámci zamýšlené expanze a res–trukturalizace Loděnic Mělník asi 150 nových pracovních příležitostí, především svářečům, zámečníkům a lodním konstruktérům. Souběžně hledá VPM v České republice subdodavatele dalších částí a komponent pro lodě – hlavní lodní motory, šrouby, kormidla, hydraulické zvedáky a jeřáby. „Jde o zásadní zlom v českém lodním průmyslu, který by zároveň mohl v budoucnu držet aktivní saldo obchodní bilance s Nizozemskem, říká generální ředitel CzechTrade Martin Tlapa. Nizozemské království bylo dosud desátým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).