Menu Zavřít

Mírné zklamání. Skupině ČEZ v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk na 7,3 miliardy

10. 5. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Energetické společnosti ČEZ klesl v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně čistý zisk o 17 procent na 7,3 miliardy korun. Za poklesem podle firmy stojí loňský jednorázový výnos z dohody o narovnání se Sokolovskou uhelnou i nižší ceny elektřiny a nižší výroba paroplynové elektrárny Počerady. Tržby klesly o 14 procent na 45,4 miliardy korun. Analytici uvedli, že výsledky jsou mírně za očekáváním. Podle nich zklamala především výše reportovaných tržeb.

„Naše odhady tržeb byly posazeny na úroveň 55 miliard korun a tržní konsensus činil 53 miliard korun. Nižší výnosy, než se čekalo, byly podle našeho názoru způsobeny zejména slabší výrobou elektřiny, která meziročně klesla o téměř sedm procent na 16,2 terawatthodiny. Výroba byla negativně ovlivněna zejména nízkou výrobou z tuzemských uhelných elektráren,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík upozornil, že meziroční pokles provozních výnosů je dán především změnou vykazování vybraných výnosů a nákladů. „Prodejní společnosti již do výsledovky nezahrnují příjmy a výdaje za distribuci a související služby, které odpovídají příjmům distribučních a přenosových společností,“ dodal.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně klesla o sedm procent na 15,6 terawatthodiny (TWh), přičemž výroba z jaderných zdrojů činila stejně jako před rokem 7,1 TWh. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren naopak meziročně stoupla o dvě procenta na 0,6 TWh. Podíl výroby z bezemisních zdrojů činil 52 procent a dlouhodobě roste. Před deseti lety činil 38 procent.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček míní, že ČEZ se v posledních letech zaměřil více než na ziskovost na ekologii svých provozů, což podle něj může být výhodné z dlouhodobějšího pohledu v důsledku zpřísňujících se evropských limitů. „Pro výsledky ČEZ v následujících obdobích bude důležitý vývoj ceny elektřiny. V důsledku rostoucí ceny ropy a dalších komodit by přitom cena elektřiny mohla spíše růst,“ dodal.


Přečtěte si rozhovor s Danielem Benešem:

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš


Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes připustil, že hospodářské výsledky firmy by se mohly v příštích letech postupně lepšit. Odhadovat, zda jejich dno bude přímo v letošním roce, je podle něj ale zatím předčasné.

ebf - tip - debata

ČEZ
ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Loni jí vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Představenstvo firmy koncem dubna navrhlo vyplatit z loňského zisku dividendu 33 korun na akcii před zdaněním, tedy stejně jako o rok dříve.

Přečtěte si také:

Váhavý krok k obchodovatelnosti. ČEZ prodal prvních 14 tisíc akcií svého zeleného fondu

Jaromír Tesař: Nenápadný král vodní energie

Komu smrdí uhlí? Odklon od fosilních paliv zdraží elektřinu

Mezi tradiční dodavatele energií pro Prahu se vklínil nováček - Amper Market

Voda teče bez ohledu na politiku. Energo-Pro rozjíždí ambiciózní projekty

 Výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).