Menu Zavřít

Skvělý nápad, který se nestane

3. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Ministr dopravy chce mít z Ředitelství silnic a dálnic akciovku. Osm let poté, co se na tom začalo makat.

Ministerstvo dopravy míří vpřed do minulosti. Nový šéf úřadu Vladimír Kremlík (ANO) oprášil nápad Nečasova kabinetu z roku 2011 a chce z Ředitelství silnic a dálnic vytvořit akciovou firmu. Ne že by to byl špatný nápad. Ale nese všechny atributy dílny ANO, a proto se nestane skutečností.

Prvním znakem dílny ANO je, že je to nápad ukradený. Stejně jako Andrej Babiš sebral nápad s červenou kšiltovkou americkému prezidentu Trumpovi a ukradl i těch pár politických úspěchů chudákům z ČSSD, tak jeho ministr dopravy vzal téma svému předchůdci Vítu Bártovi. Mimochodem Nečasův kabinet v roce 2012 nápad dotáhl do konce, a tak stačí jen příslušnou složku vytáhnout ze šuplíku.


Přečtěte si: Česko kvůli rozbitým a chybějícím dálnicím ztrácí ročně miliardy korun

 Opravy dálnice D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru


Jenže nepůjde to tak lehce. Dalším aspektem nápadů, které chrlí hnutí ANO, je, že jsou to vlastně jen teze, které nikdo s nikým neprobral. I toto je ten příklad. Takže přirozený odpor koaliční ČSSD cokoliv transformovat na akciovku velmi pravděpodobně nápad ANO zablokuje. O síle skrytě koaliční KSČM se stejnou nechutí k písmenům a. s. nemluvě.

A i kdyby obě strany z nějakého náhodného osvícení byly pro, je důležité si spočítat, že sněmovní volby jsou za dva roky. Do té doby protlačit připomínkovým řízením, sněmovnou a Senátem příslušný zákon, je velmi těžký úkol.

Navíc až hnutí ANO přijde na to, že kvůli transformaci na státní akciovku bude muset zdražit lidem dálniční kupony o 300 korun, nebo příslušnou částku sanovat ze státního rozpočtu, protože ŘSD se stane plátcem DPH, přestane se nápad líbit i populistům v ANO.

Nápad sám o sobě je ale bezesporu správný. Organizace, která je zodpovědná za stavbu a údržbu silnic prvních tříd a dálnic, si bude moci konečně dovolit zaplatit odborníky, manažeři budou mít odpovědnost jako v každé jiné obchodní firmě, bude lepší a průhlednější kontrola, ŘSD získá také lepší přístup k penězům například vydáváním dluhopisů a podobně. Ve finále se bude stavět rychleji a efektivněji. Kouzlo je také v tom, že závazky akciové ŘSD se nezapočítají do státního dluhu. Jenže toto všechno čeká v lepším případě až na příští vládu. Teď se o tom jen mluví, to hnutí ANO ostatně dokáže dělat nejlépe.

EBF24

Čtěte další texty Petra Weikerta

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).