Menu Zavřít

Slabší koruna může zmírnit dopady krize

30. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Nepříznivá makroekonomická data, která v posledním období přicházejí z tuzemské ekonomiky, mají za následek i výrazný propad kurzu české koruny vůči euru a dolaru.

Zatímco oproti euru klesla koruna za poslední půlrok téměř o čtyři a půl koruny, vůči americkému dolaru poklesla o šest korun. Podle interpretace médií tato skutečnost prodraží nákupy Čechů v zahraničí a naopak uleví vývozcům.

Pokles kurzu české měny je vítanou zprávou pro většinu podniků a zároveň pomalým návratem k normálu z dřívějších let a síle české měny, která více odráží reálný stav ekonomiky. Čeští vývozci tak již nebudou krvácet a finančně ztrácet, jako tomu bylo v minulém roce, kdy přicházely kvůli silné koruně o miliardové částky. Například jen kvůli příliš silné koruně přišly české podniky podle Českého statistického úřadu za prvních osm měsíců loňského roku o 60 miliard korun, a Asociace exportérů dokonce odhaduje ztráty firem za celý rok 2008 na více než 100 miliard korun.

ebf - tip - debata

Další oslabování koruny může zmírnit dopady hospodářské krize na český průmysl, zároveň je bohužel kompenzováno výrazným poklesem objemu zakázek jednotlivých podniků. V žádném případě ale neakceptuji nářky těch, kteří tvrdí, že kvůli slabší koruně si budou moci v zahraničí dovolit méně než loni. Naopak právě propad kurzu koruny pomůže mnoha firmám lépe se vyrovnat s následky hospodářské a finanční krize a tyto firmy budou mít více peněžních prostředků. Třeba právě i na výplaty pro tyto lidi.

Kurz české měny se v loňském roce pohyboval jako na houpačce. Od počátku května do poloviny července zhodnotil téměř o desetinu, vzápětí do začátku září ztratil osm procent. Tak výrazné změny v kurzu v tak krátkém období nemají nic společného s ekonomickou výkonností ani nastavením monetární politiky, ale jsou spíš výsledkem kurzových spekulací, které působí firmám velké ztráty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).