Menu Zavřít

Slabší libra a terorismus. Cestovní ruch čeká „černé léto“

1. 7. 2016
Autor: čtk

Před dopady brexitu na turismus v Evropě varovala v březnu Asociace britských cestovatelů (ABTA). Nyní se zdá, že se její předpovědi podložené zprávou auditorské agentury Deloitte začínají naplňovat.

„Historicky nejsilnějším motorem toho, kolik toho lidé na prázdninách utratí, je jejich momentální ekonomická nálada tvrdí,“ Mike Olsen, analytik americké investiční společnosti Piper Jaffray.

A právě ta v důsledcích brexitu a pádu libry utrpěla. Zisky cestovní kanceláře Thomas Cook Group klesly od výsledků referenda oproti minulému roku o 15 procent.

V reakci na brexit spadly i akcie amerického turistického serveru Priceline o 17 procent. Příjmy z Evropy se na celkových ziscích firmy podílejí více než polovinou. Na dvanáctileté minimum spadly také akcie nízkonákladové aerolinky EasyJet.

Britové letos zůstanou doma

„Pokud libra zůstane oslabená, může se stát, že Britové budou trávit své letošní dovolené doma,“ tvrdí Wouter Geerts, analytik společnosti Euromonitor. To je špatná zpráva pro hotely a turistický byznys na kontinentě. Na evropském HDP se příjmy z turismu podílí pěti procenty.

Přečtěte si, jak brexit zatřásl s britským trhem realit:

Zůstane Londýn Britům? Na nemovitosti se vrhají cizinci

 Centrum Londýna před bouřkou

Za dovolené v Evropě utratí Britové v průměru 39 miliard liber ročně. Drtivá většina jejich cest (79 procent) směřuje právě na kontinent. Nejčastějimi destinacemi jsou Španělsko, Itálie a Francie. Právě v Paříži tvoří Britové druhou nejpočetnější skupinu turistů.

Už žádný luxus v Paříži

„V krátkodobém horizontu je pád libry znepokojující,“ sdělil agentuře Bloomberg Thomas Deschamp, analytik pařížského centra turismu. Britové si podle Deschampa oblibili útraty v pařížských pětihvězdičkových hotelích. Slabší libra podle něj znamená nižší objem peněz, které v nich nechají. Paříž se přitom s odlivem turistů potýká již déle v důsledku nedávných teroristických útoků.

CIF24

Podle analytiků agentury Teneo Intelligence ale na brexit doplatí především Řecko. Minulý rok zemi navštívily více než 2 miliony britských turistů. Ti do země přinesli zhruba dvě miliardy liber. Ztráty lze čekat i na Maltě a Kypru, kde se na ziscích z turismu Britové podílejí 25 a 23 procenty.

Kam míří britští turisté
Britští občané každoročně vykonají do zemí Evropské unie 29 milionů cest. 10,8 milionů Britů zamíří každoročně do Španělska, 6 milionů do Francie, 2 miliony do Itálie, Portugalska a Řecka.

O důsledcích a dopadech brexitu čtěte dále:

Hlavní poražený. Ortega přišel brexitem o 6 miliard dolarů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).