Menu Zavřít

SLADKÝ HYBRID

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jak spojit přednosti akcií a dluhopisů

Investor tomu asi nebude věřit, ale je to pravda. Existuje finanční produkt, který stoprocentně garantuje investorův počáteční vklad a dopřeje mu stoprocentně participovat na růstu podkladových aktiv. Jmenuje se „Garantiezertifikat Blue Chips a jeho emitentem je německá DG Bank (obdoba Raiffeisenbank a Volksbank, kterépůsobí na českém trhu). Tato nabídka je zvlášť vítaná v současné době, kdy investoři intenzivněji než v minulosti hledají adekvátní finanční produkty, které jim umožní investovat na kapitálových trzích a zároveň ochrání jejich počáteční investici. Jedním z důvodů je velký pokles hodnoty finančních aktiv na kapitálových trzích.

Nominál plus trh.
Zjednodušeně řečeno představují garantované cenné papíry hybrid dluhopisu a akcie, který umožňuje využít předností obou instrumentů – splacení nominální hodnoty (dluhopisy) a vysoké zúročení v dlouhém období u akcií (dvanáct až čtrnáct procent). Investor tak má velkou šanci dobře zhodnotit svoje finanční prostředky. Podkladovým aktivem
garantovaného Blue Chips certifikátu je akciový koš, který je složen z dvaceti vybraných akciových titulů předních světových firem. Při splatnosti je garantována nominální hodnota. Výhodou pro investory může být i nízká potřeba kapitálu, neboť nominální hodnota Blue Chips certifikátu je sto eur. Při nákupu se dosáhne diverzifikace do rozdílných světových regionů a investičních oborů.

Akciová rizika.
Rizika zaručených cenných papírů jsou stejná jako u ostatních finančních aktiv, například akcií. Investoři podstupují bonitní riziko, tedy nebezpečí, že snížení ratingu emitenta může mít vliv na snížení hodnoty cenného papíru. Kurs cenného papíru je závislý na celkovém burzovním vývoji a na vývoji podkladového aktiva. Cenný papír může podléhat měnovému riziku, pokud kurs měny domácí (například investora v korunách) kolísá vůči kursu měny zahraniční (emitenta v eurech). Hodnota cenného papíru může růst nebo klesat a investor má pochopitelný zájem na růstovém vývoji hodnoty podkladového aktiva. Je ale možné, že emitent vlastní prodejní nebo kupní pozice na podkladové aktivum – například termínové podklady nebo opce. Je to kvůli zajištění pozic a zajištění s tím spojeného rizika. V tomto případě může jít o konflikt střetu zájmů ze strany emitenta.
Investor by si měl dále uvědomit, že garantovaná nominální hodnota mu bude zaplacena až při splatnosti certifikátu, což je květen 2010.
Pokud koupí produkt na sekundárním trhu například za 120 eur, může při nepříznivém vývoji na světových trzích dostat při splatnosti pouze garantovanou nominální hodnotu sto eur.

MMF24

Snad v červenci.
Blue Chips certifikát by dosáhl za posledních patnáct let (1986 až 2001) průměrné devítileté výnosnosti 235 procent. Investice ve výši deseti tisíc eur by se po devíti letech zhodnotila na 33 500 eur, čímž by certifikát jasně překonal srovnávací REX–Performace Index (index německých dluhopisů), který by měl za stejné období výnosnost pouze 109 procent.
Celá emise v objemu 250 milionů eur byla velmi rychle upsána, i když si emitent účtoval emisní ážio ve výši 3,5 procenta, tedy 3,5 eura. Českému investorovi zatím nezbývá než počkat, až se tento produkt začne obchodovat na sekundárním trhu. To se plánuje na červenec 2001 a emitent bude zajišťovat likviditu aktivním market making (stanovováním nákupních a prodejních kursů). Dá se očekávat, že v budoucnosti budou emitovány další garantované produkty, které investorům ochrání jejich počáteční investici.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).