Menu Zavřít

Slepí obři

23. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Snaha o finanční úspěch u velkých firem odrazuje od inovací

Farmaceutický průmysl sám sebe vnímá jako zastánce inovací. Zní to pravděpodobně, když uvážíme, že farmaceutické firmy ve Spojených státech loni vydaly na výzkum a vývoj 33,2 miliardy dolarů, což je téměř osmnáct procent jejich domácího obratu. Přes tyto výdaje se zdá, že velké farmaceutické společnosti se v porovnání se zástupem malých biotechnologických firem, jež stále častěji představují nejnovější léky, rizika obávají. Proč? Důvodem je typ organizace, jakou se největší výrobci léků stali. Díky několika málo senzačním lékům mají obrovské zisky a nyní až příliš hledají jen další prodejní trhák.
To znamená, že poměrně značná část peněz na výzkum jde takzvaně „na jistotu“, například na statiny, léky na snížení krevní hladiny cholesterolu, které užívají miliony lidí. Pro velké farmaceutické firmy se vyplatí investovat osm set milionů dolarů či více do vývoje dalšího léku typu statin, i když už jich na trhu několik je. Koneckonců léky Lipitor společnosti Pfizer a Zocor od Mercku jsou podobné statiny, a přitom dva z nejprodávanějších léků na světě.
Avšak pokud se velké farmaceutické firmy zaměří na hledání nejnovějšího trháku na srdeční onemocnění, může se stát, že přehlédnou možnost dosáhnout důležitého průlomu. Srovnejte strategii odvětví se strategií biotechnologických firem. Ty se zaměřují na léky proti rakovině, protože jsou daleko úžeji orientované, a jejich testování je tedy levnější. Díky průkopnictví těchto firem se na trh v posledních třech letech dostaly čtyři průlomové léky proti rakovině. A skóre léků na srdce? Nula. „Biotechnologické firmy jsou často schopné agresivněji využívat nové technologie,“ tvrdí Robert Tepper, ředitel výzkumu a vývoje společnosti Millennium Pharmaceuticals.
Méně průbojný přístup velkých farmaceutických firem byl jasně viditelný na počátku listopadu na vědecké konferenci Americké společnosti kardiologů (American Heart Association) v New Orleansu. Na letošním setkání se v podstatě o nových lécích na srdce nemluvilo.
Abychom nekřivdili, ani vývoj finančního trháku není zcela bez rizik. Asi 75 procent experimentálních léčiv neprojde klinickými testy, takže je skutečně zapotřebí silné zázemí, aby se dalo vložit osm set milionů dolarů do zcela nového léku na srdce. A právě proto, že je bude užívat mnoho lidí, jsou tyto léky podrobeny pečlivému zkoumání regulačních orgánů. Dále existuje nebezpečí, jaké se projevilo u Vioxxu od Mercku, že nový lék užívaný miliony lidí nakonec způsobí vedlejší příznaky vedoucí ke zničujícím hromadným žalobám. Proto také jediným významným srdečním lékem za poslední dva roky je další statin – lék Crestor vyrobený společností AstraZeneca.
Vyhlídky srdečních léků by se mohly v příštích letech zlepšit díky novým metodám, které se nyní testují. Společnost Pfizer postoupila do poslední fáze testů léku kombinujícího statin s látkou, která zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu, a společnosti GlaxoSmithKline pracuje na vývoji léku, který by měl zastavit zánět, který hraje klíčovou roli při arterioskleróze. To je povzbudivé. Čím dříve začnou velké farmaceutické firmy postupovat tvůrčím způsobem, tím lépe. Svět přece nepotřebuje jen další statin.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jana Fantová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).