Menu Zavřít

Slibem nezarmoutíš

17. 3. 2015
Autor: Euro E15

Jakoby se blížily volby nebo Vánoce. Andrej Babiš slíbil pražské ZOO pandu velkou, rychlobruslařce Martině Sáblíkové novou zimní halu a divadlu Na Fidlovačce dva miliony ročně na provoz.

Jsou to sice carské manýry, ale šéfovi hnutí ANO není třeba je vyčítat. Je to součást kultury a populistického stylu, kterým se nikdy netajil. Zarážející je to spíše u prezidenta, od nějž by člověk čekal, že bude přemýšlet o směřování země nebo o její čitelné zahraniční politice.

Za poslední dva roky prezident slíbil například odbyt českých lokomotiv v Rusku, snahu o prolomení ruského cla na porcelán, dostavbu jihomoravské silnice R52 i s obchvatem Mikulova, opravu Domu umění ve Zlíně nebo zákaz těžby zlata na Příbramsku, která stejně není legislativně možná. S plněním těch slibů už to tak horké není, ale koho by to zajímalo.

Zeman fabuloval už v prezidentské kampani. Server demagog.cz spočítal plnění šestatřiceti slibů, které dal. Některé z nich ani splnit nemohl, splněných slibů je v součtu menšina. Třeba ten, že na Hradě nebude mít žádné poradce, dokonce porušil. Má jich čtrnáct.

Prezident Zeman a šéf ANO Andrej Babiš jsou si ve svém politickém stylu velmi podobní. Vlastně jim to až dosud na dálku docela klapalo. Nebýt nepříjemností s odchodem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, mohli jsme se možná dočkat i jejich společného slibu. Třeba, že bude líp.


Čtěte další komentáře autora:

Andrej, silnější pes

Poštovní miliardový minus

MMF24

S láskou tvoje vláda

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).