Menu Zavřít

Fico podal demisi, novou slovenskou vládu sestaví Pellegrini

15. 3. 2018
Autor: čtk

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes přijal demisi premiéra Roberta Fica a pověřil dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho sestavením nového kabinetu, který vytvoří současná tříčlenná koalice. Fico podal demisi v polovině čtyřletého funkčního období své nynější vlády. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády.

Ficův kabinet zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády. Pellegrini před novináři dříve během dne řekl, že vytvoření jeho kabinetu je otázkou několika dnů. Pověření od hlavy státu k sestavení kabinetu je na Slovensku neformálním rozhodnutím, které vychází z tradice. Premiérem se Pellegrini stane až poté, co ho Kiska předsedou vlády oficiálně jmenuje.

„Jsem přesvědčen, že rozhodnutí sestavit novou vládu je správným krokem ke stabilitě Slovenské republiky, protože předčasné parlamentní volby by žádnou stabilitu nepřinesly. Chci být aktivním předsedou politické strany. Jako předseda nejsilnější politické strany Směr-sociální demokracie budu součástí koaliční rady,“ řekl nejdéle sloužící slovenský premiér Fico poté, co hlavě státu předal svou demisi.

 Slovenský vicepremiér Peter Pellegrini Peter Pellegrini má sestavit nový kabinet po demisi Robarta Fica, kterou přijal prezident Andrej Kiska

CIF24

Stávající koalice stran Směr-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. S koalicí často hlasují i další čtyři nezařazení poslanci. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury Focus popularita Směru-SD po vraždě novináře Kuciaka výrazně klesla a tříčlenná koalice by přišla o většinu v parlamentu.

Peter Pellegrini
• Peter Pellegrini je od března 2016 místopředsedou vlády pro investice a informatizaci. V letech 2015 až 2016 byl předsedou parlamentu, rok předtím byl místopředsedou, a od roku 2014 do roku 2016 byl ministrem školství, vědy, výzkumu a sportu. Je členem a od roku 2014 místopředsedou vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).
• Narodil se 6. října 1975 v Banské Bystrici, matka byla učitelka, otec automechanik. Vystudoval ekonomické fakulty na Univerzitě Mateja Bela ve svém rodném městě a na Technické univerzitě v Košicích. V letech 1998-2002 podnikal a v politice se začal angažovat v roce 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného.
• V letech 2006 až 2012 byl poslancem a čtyři roky působil jako předseda komise pro dopravu, poštu, komunikace a informatizaci při výboru pro hospodářskou politiku. Poté působil dva roky jako státní tajemník na ministerstvu financí.
• Jako poslanec podle slovenského tisku prosadil několik zákonů, které se týkaly vyvlastňování pozemků a omezení vlastnických práv při výstavbě silnic a dálnic, a byl označován za „muže pro černou práci“. Jeho nástup do vedení parlamentu tehdy schvalovala i opozice. Pellegrini byl označován za kultivovaného politika, který umí držet slovo.
• Projevy nespokojenosti občanů po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky na rozdíl od některých svých spolustraníků odmítal označovat za pokus o státní převrat a naopak protesty označil za projev skutečné demokracie.

O situaci na Slovensku čtěte více:

Na Slovensku se hroutí vládní koalice. Most-Híd chce předčasné volby

Slovenská opozice chce sesadit Fica. Hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Vražda slovenského novináře: končí ministr kultury i Ficovi spolupracovníci

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář. Pravděpodobně kvůli své práci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).