Menu Zavřít

Smutný listopad

22. 11. 2002
Autor: Euro.cz

OKD

WT100

OSTRAVA (hns, rů) – Těžební společnost OKD oznámila snížení zisku oproti minulému roku a rozhodnutí, že zavře šachtu Barbora na svém dosud nejproduktivnějším dole Darkov. Moravský deník Rovnost navíc zveřejnil informaci, že šéf OKD Viktor Koláček čelí obvinění z podvodu v souvislosti s nákupem akcií Havířovské teplárenské společnosti, který prý poškodil město Havířov. Škody však může přinést i OKD, pokud se ukáže, že Koláček podepsal smlouvy, které jsou neplatné. Mluvčí OKD Radek Chalupa k nákupu akcií pro týdeník EURO uvedl, že je firma koupila v „dobré víře“. Upozornil, že naopak podala letos v březnu žalobu na teplárenskou společnost, když odmítla OKD zapsat do seznamu akcionářů.
Karvinská policie potvrdila, že vyšetřuje trestní oznámení na bývalý management tepláren i Viktora Koláčka. Týká se převodu akcií v hodnotě téměř 60 milionů korun, které na OKD přešly v roce 1999, přestože na jejich nákup mělo přednostní právo město Havířov. Oznámení uvádí, že Koláček byl do podvodu zapleten, protože měl už v té době v ruce rozbory, které poukazovaly na to, že jde o neplatné akcie.
Zisk se OKD letos za tři čtvrtletí snížil o 30 milionů na 121 milionů korun. Vedení společnosti očekává, že čistý zisk za celý rok nepřesáhne 60 milionů. Pokles zdůvodňuje silnou korunou a několikanásobným zvýšením zákonného pojištění. Pojištění zaměstnanců na odškodnění nemocí z povolání se meziročně zvýšilo z 51 na 237 milionů korun.
Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku však téměř o tři miliardy klesly i výnosy, a to na necelých 25,5 miliardy korun. Šachta Barbora, kterou firma zavírá, je již vytěžená. „Prostě není co kopat a jde o normální útlum, který by nastal za každé situace,“ potvrdil předseda odborů Miroslav Syrový.
Vloni OKD vytěžila 11,5 milionu tun uhlí. Průměrný počet zaměstnanců se zmenšil o tisíc osob na 18 810, z toho počet horníků klesl o 456 na necelých dvanáct tisíc. Firma OKD, která společně s Metalimexem a Českomoravskými doly, patří do podnikatelské skupiny Karbon Invest, pokrývá asi pětinu tuzemské spotřeby uhlí.

  • Našli jste v článku chybu?