Menu Zavřít

SNAD TO POCHOPÍ

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Na urážky od předsedy Poslanecké sněmovny či na slabomyslné nadávky premiéra si novináři v této zemi již dávno zvykli. Ostatně oba aktivní pánové musí být nevyhnutelně s hodnocením, kterého se jim v médiích dostává, nespokojeni, a tak hodnotí své hodnotitele. Vypovídá to nakonec více o nich než o terči jejich agresivity. Na co si však čeští novináři nezvykli a doufejme, že nezvyknou, jsou žaloby a obvinění z trestných činů, jejichž podstatou je výkon jejich práce. Nedávno poslanec Kalousek, sám chráněn imunitou, obvinil z trestného činu dva redaktory časopisu EURO. Proč by to neudělal, když mu odpovídající odveta, až se dokáže neoprávněnost jeho podání, prostě nehrozí. I s tím se novináři musí vyrovnat.

Skutečnost, že vyšetřovatelé obvinili dva redaktory Mladé fronty Dnes z trestného činu nadržování jen proto, že odmítli zveřejnit identitu svého zdroje, je však nepochybně ze strany policie zcela zásadním útokem na ústavní svobodu slova.

Každý má právo pochybovat o profesionalitě kohokoli, tedy i novinářů. Nepochybně k tomu má v řadě případů i opodstatněné důvody. Nelze ani vyloučit, že obvinění se někdy prohřešili proti zásadám novinářské práce. Co je však nutné zcela a jednoznačně vyloučit, je možnost trestně stíhat novináře za to, že nezveřejní svůj zdroj informací. Zvláště podstatné je to v zemi, kde se teprve po dlouhodobé kampani v tisku policie začala zabývat činností bývalého ministra financí, což nakonec vedlo k jeho uvěznění. V zemi, kde čelní představitelé vládní strany odmítají zveřejnit kdo a za co jim daroval peníze na nákup luxusní nemovitosti, kde se člověk figurující v záhadném financování téže strany stane obětí vražedného útoku, kde hlavní opoziční strana okrade stát na daních, ale ten, kdo daňové prohlášení podepsal, je soudem prohlášen za nevinného atd.

ebf - tip - debata

Právo utajit zdroj je nedílnou součástí legislativy upravující činnost médií v civilizovaných zemích. Dokonce i v socialistickém Československu příslušný paragraf biflovali studenti fakulty žurnalistiky už v sedmdesátých letech. Snaha policie prolomit práva novinářů, nabourat se do bankovního tajemství a podobně vychází jen z její neschopnosti dělat svou práci prostředky, které jí společnost dala k dispozici.

Možná by měl někdo policistům vysvětlit, že pro bezpečnost a spokojený život lidí je svoboda projevu – nevyhnutelně zahrnující právo novináře chránit svůj zdroj – stejně nezbytná jako pro ně pendrek na výtržníky rozbíjející výkladní skříně. To, že na ně nemohou střílet z nových devítimilimetrových pistolí, policisté celkem chápou. Snad pochopí i práva novináře.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).