Menu Zavřít

SŇATEK NA DRUHÝ POKUS

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Chevron a Texaco

SAN FRANCISCO (Bloomberg, CNNfn) – Americké ropné společnosti Chevron a Texaco se dohodly na vzájemném spojení v hodnotě téměř 45 miliard dolarů. Podle odborníků poněkud paradoxně v době, kdy je cena ropy velmi vysoko, zatímco největší fúzovací horečka v sektoru kulminovala přibližně před rokem a půl, kdy byla surovina levná. Kromě toho zpráva přichází během kampaně před prezidentskými volbami, v níž cena ropy a chování velkých společností na trhu patří ke žhavým tématům.

Proto se předpokládá, že ohlášený sňatek narazí na tvrdý odpor regulačních orgánů. Chevron zaujímá v americkém ropném průmyslu druhou příčku, Texaco hned třetí. Pokud fúze projde, zaujme nová společnost ve světovém žebříčku veřejně obchodovatelných ropných firem pátou pozici.

MMF24

Oba americké koncerny se namlouvaly přibližně před půldruhým rokem, ale jednání nakonec zkrachovala. Představitelé Texaca se tehdy domnívali, že Chevron jejich společnost podhodnotil. Letos se však manažeři s chutí vrátili k jednacímu stolu.

Hlavním motivem ke spojení ve společnost pod názvem ChevronTexaco byly podstatně větší rozpočty konkurentů na klíčový výzkum a hledání nových ropných nalezišť. Výdaje společnosti tak již nebudou působit ve srovnání s rivaly směšně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).