Menu Zavřít

Sněmovna podporuje novelu ODS o zápisech do obchodního rejstříku

24. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna dnes do závěrečného čtení postoupila novelu, která by měla zrychlitzápisy do obchodních rejstříků.

Poslanecká sněmovna dnes dozávěrečného čtení postoupila novelu, která by měla zrychlitzápisy do obchodních rejstříků. Předlohu vypracovala ODS.Zjednodušit zápis do rejstříku by měly mimo jiné přesně danéformuláře, které by si lidé mohli vyzvednout u soudů nebostáhnout na internetu. Jejich vyplněním by se obě strany zápisuvyhnuly zbytečnému papírování. Předlohu by měla sněmovnaschvalovat zřejmě za tři týdny.

MMF24

„Novela počítá se zavedením lhůty zápisu do pěti pracovníchdnů,“ řekl autor předlohy a stínový ministr spravedlnosti JiříPospíšil (ODS). Předpokládá, že by změny měly nabýt účinnosti od1. července příštího roku.

Na zápis do obchodního rejstříku čekají české společnosti vporovnání se zahraničím neúměrně dlouho. Například ve VelkéBritánii trvá zápis pouze dva dny. Délku čekání na zápisovlivňuje skutečnost, že soudy musejí dodaná data ověřovat, cožje podle Pospíšila nadbytečné, protože za notářsky ověřenéinformace už ze zákona ručí notáři. Zbytečné je prý také to, abyagenda spadala pod soudce, ti by měli řešit až možná odvoláníproti rozhodnutí soudních úředníků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).