Menu Zavřít

Sny za 4600 miliard forintů

5. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Vláda usoudila, že země na olympijské hry v roce 2012 nemá

Sen Maďarska uspořádat letní olympijské hry v roce 2012 se rozplynul. Socialisticko-liberální vláda koncem dubna letošního roku rozhodla, že neposkytne finanční garance na uspořádání her. Pravicový Fidesz, který před dvěma lety - kdy byl ještě ve vládě - přišel s olympijským nápadem, s vládním verdiktem nesouhlasí a chce na podzim prosadit referendum.
Občanskou iniciativu na pořádní olympiády v Budapešti už loni podepsalo více než 700 tisíc lidí, včetně současného socialistického premiéra Pétera Medgyessyho. Nicméně nápad s olympiádou byl jen jedním z mnoha smysluplných projektů bývalé konzervativní vlády, které současný kabinet hned pohřbil či pomalu nechal zemřít. „Země, která je schopná předložit olympijskou kandidaturu, není schopná s úspěchem kandidovat jen v případě, když má vládu, která nedokáže kandidaturu připravit a reprezentovat. Rozhodnutí vlády je jasné přiznání faktu, že zatímco země je schopná kandidovat, její vláda není,“ kritizoval vládu přední politik Fideszu Tamás Deutsch, který se v Česku proslavil tím, že ho komunistická policie zavřela při jedné opoziční demonstraci v Praze.
Maďaři s myšlenkou uspořádat olympiádu přišli z několika důvodů. Od roku 1896 maďarští sportovci stáli na letních olympijských hrách na nejvyšším stupni ve 149 případech a v počtu celkově získaných medailí jsou na devátém místě. Z deseti nejúspěšnějších zemí však jedině Maďarsko nikdy neuspořádalo letní olympijské hry. Navíc Maďaři paří k sedmi národům, které stály u zrodu Mezinárodního olympijského výboru, ale olympiádu dosud neuspořádaly. To jsou tradice, které však při počítání peněz šly nyní stranou.
Argumenty maďarských přívrženců olympiády byly podobné tomu, co říkají jejich čeští kolegové. Střední Evropa, v níž olympiáda ještě nikdy nebyla, má při vstupu do Evropské unie obrovskou dynamiku. Centrem růstu by mohla být Budapešť a olympijské hry. Když olympiáda nebude, Maďarsko přijde i o velkou část peněz z unie. Nejde o to, že by Brusel financoval olympiádu v Budapešti, ale bylo by možné získat vysoké částky na rozvoj infrastruktury, která je potřebná nejen pro olympiádu, ale pro celou zemi. Pro Atény, kde se hry budou konat příští rok, jde údajně až 70 procent infrastrukturálních investic ze zdrojů Evropské unie.
Maďarské ministerstvo tělovýchovy, sportu a mládeže spolu s poradenskou firmou PricewaterhouseCoopers již dříve vypracovalo studii o uskutečnitelnosti olympiády. Výsledek: olympiáda je ekonomicky a technicky realizovatelná, ale stála by astronomických 4600 miliard forintů, což v přepočtu na koruny činí zhruba 600 miliard korun. (Pro laiky přibližně třikrát více, než byly náklady státu spojené s pádem IPB.) Nicméně to zdaleka neznamená, že by celou sumu musel zaplatit stát. Studie uvádí, že částka, kterou by stát musel investovat do olympijských projektů, činí jen tři procenta celkových nákladů. Téměř 95 procent státních výdajů, které by se týkaly investic do infrastruktury, se bude muset vydat i bez uspořádání olympiády. Jde například o nové dálnice, rozšíření metra, výstavbu nových silnic a podobně. Analytici také upozornili na to, že přímý a nepřímý ekonomický přínos olympiády by byl značný. Během přípravy by se dalo počítat s nárůstem HDP minimálně o jedno procento a zaměstnanosti v řádech několik desítek tisíc lidí, zvýšil by se zájem zahraničních turistů a zanedbatelný není ani kulturní aspekt celosvětové události. Fidesz upozoril také na to, že díky olympiádě by se doba, za kterou Maďarsko dospěje na úroveň států Evropské unie, zkrátila na polovinu.
Avšak maďarská vláda myšlenku olympiády nezavrhla definitivně. Pouze datum 2012 se jí zdá nereálné, někteří vládní činitelé připustili rok 2016. Ministři se proto dohodli, že vytvoří meziresortní komisi, jejíž úkolem bude zkoumat, kdy bude mít země tolik zdrojů, aby mohla bez rizika uspořádat letní olympijské hry. Bohužel, skvělá olympijská myšlenka se stala součástí nedůstojného politického boje. Současná levicová vláda zřejmě nikdy neodpustí pravici, že právě ona přišla s myšlenkou uspořádat olympiádu v Maďarsku.

  • Našli jste v článku chybu?