Menu Zavřít

Sobotka chce Babišův konec, Zeman se s návrhem seznámí až v pondělí

5. 5. 2017
Autor: čtk

Na Pražský hrad dorazil návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády, potvrdil ČTK mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Prezident byl o tom informován, s návrhem se však podrobně seznámí až v pondělí, řekl Ovčáček. Rozhodnout by o něm měl ale nejdříve po svém návratu z cesty do Číny.

Ovčáček k návrhu na odvolání k 9. květnu řekl, že s ničím podobným ústava nepočítá a premiér podle něj ústavu nezná. „Je to směšný krok, když tam něco takového navrhuje,“ řekl.

Později dodal, že se Zeman bude návrhem fakticky zabývat až po návratu z Číny. Z ní přiletí v noci na 18. května, Ovčáček mluví o faktickém vyjádření po 20. květnu. „Je legitimní otázkou, co bude tento papír znamenat, když bude třeba 10. nebo 11. května,“ řekl. Právní analýzu pro tuto záležitost Pražský hrad k dispozici nemá.

Podle Ovčáčka si Zeman návrh v pondělí podrobně pročte a poradí se o něm. Žádný výstup jeho mluvčí neočekává. „Není tady ani přílišný časový prostor pro nějaká unáhlená řešení,“ dodal. V pondělí odpoledne prezident odjíždí na návštěvu Libereckého kraje a ve čtvrtek odlétá do Číny, připomněl. Situací se podle něj bude zabývat i během cesty po Číně, kdy bude záležitost konzultovat přímo se členy vlády, kteří ho doprovodí. Letět by s ním mělo minimálně pět ministrů, dodal.

Ayrer řekl, že Sobotka očekává, že se Zeman zachová v souladu s ústavou. Poznamenal, že konkrétní datum odvolání obsahovaly i další návrhy na odvolání ministrů, které Sobotka Zemanovi podával v minulosti. Prezident je nezpochybňoval a žádostem vyhověl, dodal Ayrer. Sobotka proto neuvažuje o tom, že by poslal návrh nový.

Babiš nechá rozhodnutí na Zemanovi
Andrej Babiš nechá rozhodnutí o svém případném odvolání na prezidentovi Miloši Zemanovi. Nevidí důvod ke svému odchodu z vlády. Argumenty premiéra Sobotky jsou podle něj směšné.

„Co na to říct, pan premiér mění stanovisko počtvrté za pár hodin. Ty jeho argumenty jsou směšné,“ uvedl. Postoj premiéra je podle něj součástí kampaně ČSSD proti němu.

Zopakoval, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou. Považuji to za skandální spiknutí. ČSSD používá všechny prostředky, aby mne likvidovala,“ uvedl.

Podle ústavních právníků nemá prezident možnost nevyhovět návrhu na odvolání některého z ministrů. Šlo by o porušení ústavy. Sobotka by mohl Zemana k rozhodnutí tlačit kompetenční žalobou, případně by Parlament mohl u Ústavního soudu tvrdit, že se prezident dopustil hrubého porušení ústavy.

„Podle mého názoru prezident republiky tomu návrhu vyhovět musí, je to podle článku 74 ústavy. Ten stanoví, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Ten článek je úplně jasný,“ řekl ústavní právník Jan Kudrna. V uvedeném článku stojí pouze to, že „prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády“.

Kudrna upozornil na to, že výklad je dáván do protikladu k článku 73, podle kterého podávají demisi jednotliví ministři, a kde naopak není určen další postup prezidenta. Žádat odvolání k určitému dni není podle něj nic neobvyklého. „Současně si myslím, že je tam dostatečný časový prostor, aby prezident mohl tu věc v klidu uvážit a 9. května jednat bez zbytečného odkladu,“ dodal.

Také právník Jan Kysela souhlasí s tím, že prezident musí návrhu vyhovět. „Prezident žádné uvážení nemá, v tomhle pohledu je ústava velmi jednoznačná. Z hlediska merita tam žádná pochybnost není,“ řekl. Debata se může vést jen o tom, jestli na rozhodnutí má prezident hodiny, dny nebo delší časový úsek, míní.

Mimořádná schůze Sněmovny příští středu
Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu ODS a TOP 09 k údajnému zneužívání médií a dalších institucí Andrejem Babišem se uskuteční příští středu 10. května od 13:00. Novinářům to dnes řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

„Ta schůze by se měla týkat, obecně řečeno, nahrávek, které se objevily ve veřejném prostoru,“ řekl Hamáček. Podle žádosti o svolání schůze se má projednávaný bod jmenovat ´Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti´.

Stanovení lhůty k odvolání považuje Kysela za relativně neobvyklé. „Ale protože mu prezident nemůže nevyhovět, tak je možné takovou lhůtu nastavit,“ řekl. Nedá se však podle něj říct, že by se Zeman dopouštěl protiústavního jednání hned v okamžiku uplynutí lhůty. Musel by ale transparentně vysvětlit, proč k odkladu došlo. „Aby bylo možné posoudit, nakolik je, nebo není zbytečný,“ uvedl.

Pokud by Zeman návrhu nevyhověl, mohl by se Sobotka obrátit na Ústavní soud s kompetenčním sporem, řekl Kysela. Soud by ho podle něj mohl akceptovat, ale rozhodoval by nejrychleji v řádu týdnů. Další alternativou by eventuálně mohlo být rozhodnutí Parlamentu podat na Zemana ústavní žalobu. K té ale ústava vyžaduje hlasy tří pětin přítomných senátorů a do tří měsíců i podporu tří pětin všech poslanců.

KL24

Sledujte aktuální vývoj vládní krize:


  • Našli jste v článku chybu?