Menu Zavřít

Sobotka: Je možné, že přibude spolupráce s KSČM

13. 10. 2012
Autor: ČTK

Výsledky voleb z pohledu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

E15: Sice v ČSSD slavíte a mluvíte o úspěchu, ale oproti minulým krajským volbám je to pokles. Ve čtyřech krajích jste neobhájili vítězství. Jak hodnotíte tyto volby bezprostředně?

Je to veliká vděčnost vůči voličům, kteří přišli volit, nenechali to rozhodnutí na jiných a dali hlas ČSSD. Nám to umožnilo, abychom obhájili prvenství ve většině krajů po čtyřech letech, které vůbec nebyly jednoduché, nebyla to žádná procházka růžovým sadem, naše vedení krajů muselo tvrdě čelit vládní politice škrtů a likvidace krajských příjmů a já jsem rád, že se nám podařilo naší krajskou politiku obhájit. Současně jsem rád, že došlo k debaklu vládních stran a že občané vyslyšeli naší výzvu, aby využili krajské volby, aby se vyjádřili k celostátním tématům a aby odmítli vládní reformy.

E15: KSČM vyhrála ve dvou krajích, i jinde posílila. Myslíte, že je nyní na čase, aby komunisté ukázali, co umí?

Voliči rozhodli o tom, že KSČM bude muset převzít odpovědnost za vývoj ve větším množství krajů, než to bylo v minulosti. My jsme s KSČM v minulém období spolupracovali ve čtyřech krajích a teď voliči posílili komunistickou stranu a je možné, že těch krajů spolupráce na úrovni levicové koalice ještě přibude.

E15: Přichází užší spolupráce s KSČM. Znamená to, že zrušíte Bohumínské usnesení, které vám zakazuje spolupráci s extremistickými stranami včetně KSČM?

Já myslím, že se ukáže, jestli se podaří dosáhnout levicové většiny i u příštích voleb do poslanecké sněmovny. Nepochybně to bude téma na debatu. V každém případě nám Bohumínské usnesení nebrání v tom, abychom vytvářeli na úrovni krajů programově logické a programově blízké koalice. Budeme jednat zejména s KSČM, ale také s KDU-ČSL, obě tyto politické strany uspěly a uspěly do jisté míry lépe než vládní strany ODS a TOP 09. Pokud jde o vládní strany, tak tam bych doporučil hlubokou úvahu na téma nové volby do poslanecké sněmovny. My nabízíme ODS a TOP 09 dohodu na rychlé volby do poslanecké sněmovny, které by mohly proběhnout už na jaře příštího roku. Já myslím, že lidé řekli jasně, že si Nečasovu vládu už dále nepřejí.

E15: Vyzve ČSSD ve druhém kole senátních voleb při souboji ODS versus KSČM pro podporu kandidáta KSČM?

Tam, kde budou kandidáti stran, které jsou opoziční, kandidovat proti kandidátům ODS a TOP 09, tam ČSSD nepochybně podpoří kandidáty opozičních stran, ať to budou lidovci, komunisté nebo nezávislí.

E15: Co třeba v případě Jiřího Dolejše na Praze 8?

Já myslím, že sociálnědemokratičtí voliči spíše podpoří kandidáty nevládních, levicových stran, nemyslím si, že by ve druhém kole hlasovali za někoho, kdo dnes kandiduje za ODS nebo TOP 09.

E15: Co ostatní senátní obvody? Kde jste spokojení?

My bychom rádi, kdybychom postoupili ve všech sedmadvaceti obvodech, postupujeme tuším jen v jedna- nebo dvaadvaceti obvodech, to je velmi silné zastoupení. My jsme většinu těch voleb vyhráli, ale to v senátním systému nic neznamená. Přejeme si, aby naši kandidáti uspěli i v druhém kole příští sobotu. Během tohoto týdne se budeme snažit mobilizovat naše příznivce, aby k těm volbám přišli a hlasovali i ve druhém kole.

E15: A když budou proti sobě kandidovat dva pravicoví kandidáti?

To pak už závisí na síle osobnosti. Voliči se budou rozhodovat podle toho, jak které kandidáty znají, co pro jejich region už v minulosti udělala a podobně.


Čtěte také:

Oranžovorudé tažení: volby ovládla levice

Hašek: Volby jsou vítězstvím ČSSD, Nečas by měl dát demisi

ODS podle Nečase doplatila na reformy, podobně mluví TOP 09


E15: Kdy začnou koaliční jednání v krajích?

Předpokládám, že naši lídři už jsou do těchto jednání zapojeni. Tam, kde sociální demokracie byla první na pásce, máme logicky ambici nominovat hejtmana za sociální demokracii a teď jde o to, aby se vyjednaly takové koalice, které jsou programově kompaktní a umožní nám realizovat priority, které máme. Zabránit privatizaci sociálních služeb, zachovat veřejné krajské nemocnice, zajistit dopravní obslužnost, aby se lidé dostali do práce a škol, a udržet dostupné krajské školství.

E15: Překvapilo vás vítězství ve středočeském kraji i po kauze Davida Ratha?

ODS ve středočeském kraji vedla velmi agresivní, konfrontační a lživou kampaň, a pravděpodobně to zmobilizovalo i voliče sociální demokracie, aby k volbám opravdu přišli a ukázalo se, že ODS nemá ve středních Čechách dostatečnou podporu. Ten výsledek byl avizován i výzkumy veřejného mínění. Není to zas tak šokující. Určitě je to příjemná zpráva.

E15: Co říkáte na prohru v Ústeckém kraji, kde se ČSSD zkompromitovala v kauze s čerpáním evropských dotací…

Sociální demokracie ve skutečnosti neuspěla jen ve dvou krajích. V Liberci a v Ústeckém kraji, protože v Plzeňském kraji je rozdíl mezi námi a ODS těsný a v Karlovarském kraji je rozdíl mezi námi a vítěznou KSČM taky velmi těsný. Za neúspěch pokládám náš výsledek v Libereckém kraji a v Ústeckém kraji a myslím, že vedení sociální demokracie v obou krajích by z toho mělo vyvodit jasnou konkrétní personální odpovědnost.


Čtěte také:

ČSSD: výsledky jsou výrazem nesouhlasu s vládními reformami

V Senátu skončí ministr Vondra i šéfka klubu TOP09 Paukrtová

Komunisté a lidovci slaví, strany chtějí zpět na vrchol politiky

ČSSD bude o koalicích vyjednávat hlavně s KSČM a KDU-ČSL

ebf - tip - debata


E15: Budete na ně nějak tlačit nebo to necháte na nich?

Já myslím, že každý vidí, že sociální demokraté v jiných krajích byli pro své kandidáty získat první nebo velmi těsné druhé místo, zatímco v Ústeckém kraji je ten odstup mezi námi a komunistickou stranou velký a v Libereckém kraji jsme skončili tuším na třetím nebo čtvrtém místě. Je to skutečně nyní na lokálních funkcionářích, na vedení krajské organizace v Libereckém a Ústeckém kraji, aby z toho vyvodilo personální odpovědnost. A já si myslím, že jak v Libereckém tak v Ústeckém kraji potřebuje sociální demokracie nový start a potřebuje výraznou personální obměnu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).