Menu Zavřít

Sobotka je zbabělec, tvrdí Babiš. Kabinet by podle něj měl dovládnout v demisi

2. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nejlepším řešením by podle vicepremiéra Andreje Babiše bylo, aby vláda dovládla v demisi do řádných parlamentních voleb. Premiéra Bohuslava Sobotku označil za zbabělce, který poškodil vládu a práci ministrů. Na tahu je podle něj nyní prezident. První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že žádná reálná vládní krize není. Jde podle něj o křeč premiéra a jeho ČSSD, který se snaží zastavit řešení kauz ovládnutím ministerstva financí.

„Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap a on se zachoval jako zbabělec,“ řekl Babiš. Dodal, že premiér podle něj poškodil práci všech ministrů a vlády. „Tu poškozoval vlastně kontinuálně od krajských voleb a nebyl schopen se rozhodnout. Pokud je přesvědčen o svých bludech, buď mě měl navrhnout na odvolání, nebo měl akceptovat, co jsem napsal,“ řekl s odkazem na svůj páteční dopis, ve kterém na žádost Sněmovny vysvětloval nesrovnalosti ve svých příjmech a v případu jednokorunových dluhopisů.

Poznamenal, že premiér podle něj jeho vyjádření ani nečetl a už ve čtvrtek měl jasno. „Vysvětlil jsem všechno, co bylo třeba, ale pan premiér tomu nemůže rozumět, nikdy nepracoval ve firmě a ekonomickým věcem nerozumí,“ dodal.

Sobotka podle Babiše svým krokem ohrožuje čerpání evropských fondů nebo navýšení platů například bezpečnostním složkám. „Takže paralyzuje všechny resorty, je to od něho absolutně nezodpovědné,“ řekl.

Ve středu při schůzce se Zemanem na Pražském hradě se prezidenta zeptá, jak bude situaci řešit. „Pan premiér je zbabělec, nechtěl se rozhodnout, tak to hodil na pana prezidenta,“ dodal.


Ohlasy na překvapivé Sobotkovo rozhodnutí sledujte ONLINE

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferencií


Babiš poznamenal, že vláda může zbývajících několik měsíců dovládnout v demisi. „Parlamentní volby jsou vyhlášené, samozřejmě to je nejlepší řešení, protože teď se dohadovat o sestavování nějaké vlády je úplně nesmysl,“ zdůraznil. Dodal, že na tahu je nyní prezident.

Podle Babiše je úřednická vláda vzhledem k blízkosti řádných voleb nesmysl a vyslovil se pro dokončení mandátu. Rozhodnutí Sobotky označil za nepochopitelné a naprosto tragické. „Lidé si budou myslet, že jsme se všichni zbláznili, ale on se zbláznil pan premiér,“ řekl. Sobotka je podle něj zoufalý a má problémy ve své straně. Babiš dodal, že o své rezignaci, aby zachránil současnou vládu, by určitě neuvažoval.

„Sociální demokracie neví, co má dělat, při pohledu na své preference,“ uvedl první místopředseda hnutí ANO Faltýnek. Podle něj krizi uměle vyvolává sociální demokracie. Ani premiér neví, co má dělat, a za každou cenu se chce zbavit ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, řekl.

KL24

Nad případnou demisí vlády vyjádřil lítost. „Minimálně v té oblasti zemědělství, jak už hovořil ministr (zemědělství Marian) Jurečka (KDU-ČSL), se nám podařilo po mnoha letech najít slušný konsenzus,“ řekl Faltýnek.

Výběr vzájemných výroků Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše
Bohuslav Sobotka:
„Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář Andrej Babiš k tomu, aby důkladně oje*al český stát. Říká, že to bylo chvíli legální. Já říkám, že je to velké pokrytectví.“ (3. února, na facebooku)
„Já jsem se účastnil sta procent jednaní Evropské rady. Andrej Babiš byl na Ecofinu jen v 51 procentech. Ministr financí nepracuje a fakt nehájí zájmy ČR.“ (8. března, na twitteru)
„Není možné, aby ve vládě, která se tak silně angažuje v boji proti daňovým únikům, daňovým podvodům, v boji proti šedé ekonomice, nebyl schopen ministr financí odpovědět na vážné otázky, které se týkají jeho podnikání, a na vážné otázky, které se týkají podezření z toho, že se v rámci svého podnikání dopouštěl daňových triků, nebo dokonce daňových úniků.“ (27. dubna, Aktuálně.cz)
„A. Babiš je zvyklý lidi zastrašovat, zdokonalil se při přebírání firem. Na mne to neplatí. V případě dluhopisů i dalších kauz čekám vysvětlení.“ (reakce na Babišovu tiskovou konferenci, 27. dubna, na twitteru)
„Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě… Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet.“ (29. dubna, ČTK)
„Pokud bych navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše, mohl bych z něj v těch následujících měsících, které předchází volbám do Poslanecké sněmovny, učinit mučedníka. Andrej Babiš už se několik dnů na roli mučedníka velmi intenzivně připravuje.“ (2. května, prohlášení o chystané demisi vlády)
Andrej Babiš:
„Já ho takhle nikdy mluvit neslyšel. Každopádně jsem neudělal nic nezákonného a nikoho jsem nepodvedl. Je to lež, kterou odmítám. Když mě chce pan premiér kritizovat, tak by si možná měl nejdříve zamést před vlastním prahem.“ (3. února, ČTK)
„To pan Sobotka má ze svého působení v politice máslo na hlavě. Nejenom jak si pořizoval sedmimiliónový byt, ale jak v roli ministra financí zadlužil stát o 400 miliard během ekonomického růstu a prodal Bakalovi státní podíl v OKD pod cenou.“ (18. února, Právo)
„O mé práci psaly i Les Echos a Politico, v Bruselu mě dobře znají, mluvím taky čtyřmi jazyky, a tak nepotřebuju na rozdíl od pana premiéra tlumočníka.“ (reakce na Sobotkův tweet o účasti na Ecofinu, 9. března, Právo)
„Je vidět, že mu (Sobotkovi) jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý.“ (v reakci na analýzu, vypracovanou pro Sobotku, 27. dubna, ČTK)
Pan premiér tomu nerozumí, protože nikdy nepracoval, maximálně jako koncipient svého kmotra pana (advokáta Radka) Pokorného.“ (reakce na analytickou zprávu vypracovanou pro Sobotku, 27. dubna, Aktuálně.cz)
„Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap a on se zachoval jako zbabělec… Tu (vládu) poškozoval vlastně kontinuálně od krajských voleb a nebyl schopen se rozhodnout. Pokud je přesvědčen o svých bludech, buď mě měl navrhnout na odvolání, nebo měl akceptovat, co jsem napsal.“ (2. května, ČTK)

Dále čtěte:

Komentář: Pár dalších sólo akcí Sobotky a ČSSD exploduje ještě před volbami

Kolem Babiše to vře. Lidem jeho kauzy nevadí

Důvěra ve vládu klesá už půl roku


  • Našli jste v článku chybu?