Menu Zavřít

Sobotka: Koalice s komunisty by po volbách nebyla problém

17. 2. 2017
Autor: čtk

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka považuje bohumínské usnesení, které sociální demokracie přijala v roce 1995 a zakazuje jí spolupráci například s KSČM, za přežité. Případná vládní koalice ČSSD s komunisty po příštích parlamentních volbách by podle něj tak nebyla problém.

„Bohumínské usnesení vězí v historii. Formálně se ani není potřeba k němu vracet. Bylo přijato v nějakém historickém kontextu v době, kdy byla na politické scéně úplně jiná situace,“ sdělil Sobotka v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle Sobotky lidi nezajímá, jestli toto usnesení platí, nebo neplatí, to je spíš debata pro politology. V Česku podle Sobotky v současné době ale není prostředí, aby po volbách vznikla čistě levicová vláda. Může podle něj však vzniknout proevropská vláda, která bude respektovat sociální smír.


Přečtěte si, jak šance ČSSD ve volbách komentuje Petr Holec:

Minulý týden ukázal, proč ČSSD prohraje volby

Sobotka sjednocuje ČSSD. Ve strachu z voleb


Spolupráci sociální demokracie s KSČM na vládní úrovni připustil Sobotka už dříve, podmínil to ale určitými podmínkami, a to pokud by komunisté nezpochybňovali členství Česka v Severoatlantické alianci a proevropskou orientaci vlády.

Navzdory usnesení spolupráce

Bohumínské usnesení přijali sociální demokraté na sjezdu v roce 1995 a zapovídá straně spolupráci s extremistickými stranami. Konkrétně jmenuje například KSČM. Přesto ale sociální demokraté měli od té doby koalice s komunisty v krajích i obcích.

MMF24

Zeman je pro zrušení bohumínského usnesení
Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že by jmenoval vládu i se zástupci komunistů. Řekl, že je pro zrušení bohumínského usnesení. Poznamenal, že na rozdíl od premiéra Bohuslava Sobotky si ale myslí, že zmíněné usnesení by měl zrušit stranický sjezd sociální demokracie.

Zeman řekl, že ještě jako člen ČSSD bohumínské usnesení označil za zastaralé a překonané. „Nicméně na rozdíl od pana premiéra Sobotky se domnívám, že je zapotřebí dodržovat elementární právní kulturu, která spočívá v tom, že když nějaký orgán, v daném případě sjezd, nějaké usnesení přijme, tak by ho také tentýž sjezd měl zrušit,“ řekl prezident před novináři.

Na otázku, zda by jmenoval vládu, pokud by v ní byli komunističtí ministři, řekl, že by ji jmenoval na základě výsledku voleb s jedinou výhradou. „Nechtěl bych, aby ve vládě byli ministři za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, protože tuto stranu pokládám za neonacistickou,“ uzavřel Zeman.

O ČSSD čtěte více:

Volební tahák? ČSSD navrhuje bankovní daň

Pražská ČSSD podpořila Sobotku a Chovance do vedení strany

Sobotka: Koalice „všichni proti ANO“ by nefungovala

Vládní ČSSD během letošních senátních voleb pohořela.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).