Menu Zavřít

Sobotka na Hrad?

10. 5. 2017
Autor: Redakce

Že Miloš Zeman některé lidi nenávidí a bude se jim mstít až za hrob, je pro každého, kdo sleduje jeho politickou kariéru, jasná věc a neoddiskutovatelná součást jeho ne zrovna obdivuhodného charakteru. Co mu ale nikdy nešlo upřít, byla inteligence a politická prozíravost. Je proto prazvláštní, když nyní dělá krátkozrakou a zjevnou chybu, která může být pro jeho prezidentskou budoucnost fatální.

Předstírání náklonnosti k Andreji Babišovi a jeho agrofertímu hnutí je takticky pochopitelné. Jeho kandidát by mohl být Zemanovi vážným soupeřem. Jenže tahle náklonnost má hranici v okamžiku, kdy se prezident identifikuje s Babišem včetně jeho činů překračujících evidentně hranici trestního zákoníku a postaví se s ním bok po boku proti všem ostatním. A to nyní, bez jakýchkoli pochyb činí.

I když vezmeme v úvahu současné volební preference ANO, tak je to v současném sporu o vládu jen třicet ku sedmdesáti. Kde chce Zeman nyní hledat svých padesát procent, které k opětovnému zvolení potřebuje? A to berme v úvahu, že těch třicet procent z průzkumů je silně nedůvěryhodných. Kdo by také věřil průzkumům, když v době před krajskými volbami, kde nakonec ANO nasbíralo 21 procent s odřenýma ušima, mu takové CVVM předpovídalo 34,5 procenta preferencí? Nakonec partaje si platí své vlastní necinknuté průzkumy, a v nich ANO nepřekračuje hranici 25 procent ani náhodou.


Čtěte: Demise premiéra je demisí kabinetu, míní Zemanem citovaný právník

 Miloš Zeman v Liberci


Navíc si Zeman zřejmě nevšiml, jak se ČSSD, jejíž voliči jsou především i jeho voličskou základnou, semkli za Sobotkou? A proti Babišovi se postavil dokonce i Vojtěch Filip, bez jehož voličů už vůbec nemá šanci?

Naopak to, co nyní prezident činí, je mohutným povzbuzením ČSSD k tomu, aby postavila do prezidentských voleb svého vlastního kandidáta. A kdyby tato partaj chtěla napravit definitivně chybu, kterou spáchala v roce 2002, tak by postavila Slávka Sobotku. Tomu by stačilo pověsit na billboardy čerstvě slavnou fotku Miloše s napřaženou berlí a současný prezident bude mít problém, aby se vůbec dostal do druhého kola.

Jeho jasná pozice těžko porazitelného favorita vzala během jediného týdne draka. To mu opravdu stojí ten Andrej za to?

WT100

O vládní krizi čtěte:

Zapomeňte na vládní krizi. Tu největší řeší ODS s TOP 09

Petr Holec

Chovanec, Zaorálek a Ludvík odřekli cestu se Zemanem do Číny

Zeman chtěl po návratu z Číny jmenovat premiérem Zaorálka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).