Menu Zavřít

Sobotka obhájil post předsedy ČSSD. Získal podporu dvou třetin delegátů

10. 3. 2017
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka obhájil pozici předsedy ČSSD. V tajné volbě delegátů na sjezdu v Brně dnes dostal 67 procent hlasů. Hlasovalo pro něj 460 spolustraníků, hlas proti vhodilo do volebních uren 201 delegátů. Neplatných hlasovacích lístků bylo 26. Sobotka stranu vede od roku 2011 a ve volbě neměl protikandidáta.

Svou podporu označil Sobotka za jasnou vůli sociální demokracie. Poděkoval za to, že důvěru vést aktuálně nejsilnější vládní stranu dostal počtvrté za sebou.

Při poslední volbě v roce 2015 získal Sobotka zhruba 85 procent hlasů, podobně úspěšný byl i o dva roky předtím, kdy ho podpořilo přibližně 84 procent delegátů. Dnes mu dalo hlas 460 delegátů, proti jich bylo 201. „Je to demokratický mandát, kterého si vážím, toto je reprezentativní shromáždění, které vyjádřilo jasnou vůli strany,“ uvedl Sobotka v děkovném projevu.

Přestože Sobotka získal slabší podporu než v minulých letech, řekl, že ji považuje za silný mandát. „Když se podíváte na další premiéry, kteří kandidovali na sjezdu sociální demokracie, jejich mandáty, se kterými odcházeli ze sjezdu, byly výrazně nižší. Dvě třetiny hlasů pokládám za silnou podporu a je to mandát, se kterým se dá velmi dobře pracovat,“ řekl Sobotka. Připomněl, že je po Milošovi Zemanovi druhým předsedou ČSSD, který dostal důvěru na sjezdu počtvrté.


Brněnský sjezd ČSSD sledujte v online přenosu


Sobotka dodal, že se bude snažit přesvědčit delegáty, kteří mu nedali hlas, že ČSSD může vyhrát volby. „V sociální demokracii je potřeba také bojovat s neochotou a pohodlností věci měnit. Je potřeba přemýšlet trochu jinak. Sociální demokracie nemůže zůstat na místě. musí přemýšlet o nových programových prioritách. Já jsem dostal mandát pro razantní a jednoznačně levicovou politiku, která bude pro tvrdě pracující lidi. Budu se snažit přesvědčit ty, co mi nedali hlas, že to bude mít výsledky,“ dodal Sobotka.

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek řekl, že Sobotkových 67 procent je asi výsledek, který odpovídá aktuální náladě v sociální demokracii. „Z mého pohledu je to silnější mandát, než s jakým odjížděl Bohuslav Sobotka z tohoto výstaviště před šesti lety. Tehdy mne porazil poměrem 51:49,“ připomněl Hašek.

Sobotka čelil po loňských neúspěšných krajských a senátních volbách uvnitř strany kritice, reagoval na ni mimo jiné změnami ministrů. Ve zprávě pro delegáty je odůvodnil především tím, že chtěl lépe prezentovat témata lidských práv a zdravotnictví. Jeho pokračování v předsednické funkci před dnešním sjezdem podpořily všechny krajské organizace s výjimkou jihočeské.


Přestřelky mezi Sobotkou a Babišem se stupňují. Čtěte více:

 Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.


Premiér dnes připomněl, že předsedou ČSSD byl zvolen počtvrté. „Tohle se v novodobé historii povedlo jenom jednomu předsedovi, a to byl Miloš Zeman,“ uvedl Sobotka. Při výběru předsedy bylo vydáno 691 volebních lístků, vráceno 687, neplatných jich bylo 26. Sobotka bezprostředně po zveřejnění výsledků delegátům řekl, že si mandátu velice váží.

WT100

Staronový předseda ČSSD předtím ve svém nominačním projevu kritizoval vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Obvinil ho, že chce získat absolutní a nekontrolovanou moc všemi prostředky. Do voleb chce Sobotka sociální demokracii vést také kvůli tomu, aby zabránil pravicové vládě ANO s ODS, která podle něj hrozí.

Kalousek: Není to žádné vítězství, je to kříž
Předsedové sněmovních stran gratulují premiérovi Bohuslavu Sobotkovi ke znovuzvolení předsedou ČSSD.

„Panu předsedovi gratuluji ke zvolení i k velmi solidnímu mandátu,“ sdělil Bělobrádek.


„Blahopřeji Bohuslavu Sobotkovi k opětovnému zvolení předsedou ČSSD. Kandidoval sám a jeho vítězství není ani překvapivé, ani drtivé, ale je to vítězství. Uvidíme, zda to dále neoslabí jeho pozici v čele vlády,“ uvedl Fiala v textové zprávě. „Sociální demokracie pro nás zůstává hlavním ideovým soupeřem, a to nejen v případě, že otevře komunistům dveře do vlády,“ doplnil předseda ODS s poukazem o spekulace o možné povolební spolupráci ČSSD a KSČM.

„Jako předseda parlamentní strany blahopřeji panu předsedovi Sobotkovi ke znovuzvolení. Není to žádné vítězství, je to kříž,“ řekl Kalousek. „Já s mnoha dalšími lidmi v této zemi doufám, že ten kříž ponese s odpovědností za plnohodnotnou parlamentní demokracii v České republice. Pokud to bude jeho prioritou, jsem kdykoli připraven s ním spolupracovat,“ doplnil.

Sobotkovi ke zvolení blahopřál i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pro nás se však nic nemění. Sociální demokracie po minulých parlamentních volbách zcela opustila a popřela svůj volební program a jeden z hlavních bodů své kampaně, zastavení církevních restitucí,“ uvedl v tiskovém prohlášení. „Levicová politika začíná být pro sociální demokracii neslučitelná s touhou po vládních křeslech,“ doplnil.

Dále čtěte:

Podělme se o chudobu. Jánošík na oranžovém koni vyráží

Komentář: Sobotka nemusí jezdit do Varšavy, aby Čechům řekl, že si za jídlo připlatí

Komentář: Dá ČSSD úspěšným aspoň letenky na odlet, když je tak nenávidí?


  • Našli jste v článku chybu?