Menu Zavřít

Sobotka používání trestního práva v politickém boji odmítá

15. 11. 2016
Autor: čtk

Obnovením trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky, které navrhuje šest desítek poslanců včetně zákonodárců sociální demokracie, by se trestní právo začalo používat v politickém souboji, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Těžko říct, kde by to skončilo," uvedl a v souvislosti s návrhem se podivil nad tím, jaké mají poslanci starosti. Existují podle něj důležitější věci a zákony, které by měli řešit.

Za hanobení hlavy státu by podle zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu, mohlo hrozit až roční vězení. Před dalším projednáváním v zákonodárných sborech novelu posoudí vláda. „Já se opravdu divím, jaké mají poslanci starosti, že předkládají takovéto návrhy. Myslím, že jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit,“ řekl Sobotka po bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).


Také si přečtěte:

Zeman se nepřímo omluvil Schapirovi. Na vině má být hradní protokol

Komentář: Trump, výhra pro Zemana


Ve Sněmovně podle Sobotky čeká na projednání celá řada návrhů, které mohou reálně něco pozitivního ovlivnit. „Myslím si, že trestní právo by nemělo být používáno v politickém boji. Obávám se, že kdybychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji. Těžko říct, kde by to skončilo,“ dodal.

WT100

„Vrátit do trestního zákoníku hanobení prezidenta republiky považuji v demokratickém státě za nesmysl,“ napsal na facebooku předseda poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. Předkladatelé si podle něho zřejmě přestali vážit svobody slova. „A zapomněli, že politik, který jde do této služby dobrovolně, včetně prezidenta, musí umět unést a snést i vyjádření, která se mu nelíbí, jsou jadrná a podobně,“ uvedl.

Když tento paragraf Ústavní soud v roce 1994 rušil, řekl, že prezidenta chrání zákony před urážkou a pomluvou stejně jako jakéhokoliv jiného občana republiky. Nevidím důvod to měnit,“ uvedl ministr.

Přečtěte si na co premiér Sobotka reaguje:

Za urážku prezidenta až rok vězení, navrhují poslanci

 Prezident České republiky Miloš Zeman

  • Našli jste v článku chybu?