Menu Zavřít

Sobotka: Koalice se dohodla na úspoře 70 miliard Kč do roku 2007

30. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Vládní koalice dnes schválilaplán uspořit v letech 2006 až 2007 až 70 miliard korun. V roce2006 by měly úspory ve výdajích státního rozpočtu činit 25 až 29miliard korun. Po dnešním jednání představitelů koalice to řeklministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že materiálem semusí vláda začít zabývat ještě do konce letošního roku.

Dohodnuté úspory se týkají výdajů na podporu nezaměstnanosti,sociálních dávek a obrany. Bude přepracován zákon o služebnímpoměru příslušníků bezpečnostních sborů tak, aby se snížilydopady v příštích letech. Počítá se i s plošnými škrty vkapitolách státního rozpočtu. „Pokud nasčítáme výdajová opatřenív letech 2006 a 2007, tak je to dohromady částka, která se blíží70 miliardám korun,“ doplnil Sobotka.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek dodal, že výše dojednanýchúspor je absolutním minimem a reforma ve výdajích by měla dálepokračovat. Klíčovými pro úspory jsou podle něho sociální oblasta veřejné zdravotní pojištění.

Naopak podle ministra práce a sociálních věcí a prvníhomístopředsedy vlády Zdeňka Škromacha (ČSSD) dohoda nenídefinitivní a škrty ve výdajích rozpočtu jsou otázkou dalšíhojednání. „K tomu jsou potřeba systémové změny v zákonech a natěch zatím není žádná dohoda. Předpoklad tady je, ale myslím, žeta jednání nebyla uzavřena,“ uvedl Škromach. Podle něho jsouúspory v sociálních výdajích příliš drastické a mohou vést kdalšímu poklesu popularity ČSSD.

Šetření v sociální sféře podpořil ministr spravedlnosti PavelNěmec (US-DEU). „Souhlasíme s tím, aby sociální dávky bylyvypláceny skutečně těm, kteří to potřebují, a nikoliv těm, kteřímají sklony ke zneužívání,“ mínil.

MMF24

K úsporám 70 miliard se vláda zavázala minulý týden v tzv.konvergenčním programu. Na většině záměrů se už koalice předběžnědohodla. Českou vládu k úsporám nutí Evropská unie. ČR zatímneplní podmínky pro přijetí eura a vysoké deficity by navíc mohlyvést k pokutám od Evropské komise a zastavení miliardových podporz fondu soudržnosti.

Podle dřívějších informací by stát měl uspořit 12 miliardkorun na sociálních a nemocenských dávkách a 14 miliard narentách, výslužném silovým složkám a platech státních úředníků.MF chtělo také prosadit plošné škrty v resortech, které by mělydosáhnout 20 miliard korun. Mělo by jít o všechny rezorty svýjimkou investic do vzdělání a vědy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).