Menu Zavřít

Sociální demokraté a STAN odmítli podpořit vládu ANO

20. 12. 2017
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

ČSSD a hnutí STAN dnes po jednání s ANO podle očekávání odmítly podpořit menšinový kabinet Andreje Babiše. KSČM se k vyslovení důvěry zatím nevyjádřila, rozhodne se až na zasedání svého vedení den před rozhodujícím hlasováním Sněmovny. Babiš uvedl, že sociální demokracie nevyloučila možnou spolupráci s ANO v případě, že dojde na druhý pokus o sestavení vlády.

Starostové po jednání zopakovali, že už před volbami slíbili nepodílet se na vládě ANO. Vadí jim také obvinění Babiše v případě financování farmy Čapí hnízdo a nechtějí být spojování s SPD a KSČM, které společně s ANO prosadily rozdělení funkcí ve Sněmovně. „Nebudeme stát jako stafáž projektu, který se opírá o podporu stran pro nás nepřijatelných, které považujeme za extremistické,“ řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Starostové nicméně nevyloučili spolupráci s vládou při přípravě jednotlivých zákonů, pokud budou v souladu s jejich programem.

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec kritizoval Babiše za to, jak vede jednání o podpoře vlády. Vadí mu, že ANO staví své partnery před hotovou věc. ČSSD podle něj nemůže podpořit kabinet, když se vůbec nemohla účastnit jednání o programovém prohlášení či o obsazování vlády. „Pokud bude hnutí ANO někdy v budoucnu chtít vážně debatovat o osudu České republiky, tak jsme připraveni tuto debatu vést,“ řekl.

Nechtěl spekulovat o tom, jaká bude situace při případném druhém pokusu o sestavení vlády. Ochota sociální demokracie jednat o budoucnosti země ale podle něj neznamená rovnou přímý vstup do vlády.


Přečtěte si komentář z pera Pavla Párala: Tady všude je Babišovo

 Páral


„ČSSD odmítá podpořit naši menšinovou vládu ohledně prvního pokusu a nevylučuje nějakou další spolupráci, pokud bude pokus druhý,“ řekl Babiš. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že vidí velkou programovou shodu mezi sociální demokracií a ANO.

KSČM se nevyjádřila k tomu, jak se postaví k důvěře vládě. Předseda strany Vojtěch Filip řekl, že přímou podporu vlády vylučují některé zásadní rozdíly, které mají komunisté s ANO například v bezpečnostní oblasti. Podobně jako dříve však připustil možnost tolerance menšinového kabinetu ANO.

Komunisté chtějí s ANO jednat o úpravách programového prohlášení vlády. Podle Faltýnka zazněly požadavky, aby vláda do programového prohlášení doplnila zákon o obecném referendu, zavázala se k dlouhodobému zvyšování minimální mzdy a přistoupila i na zdanění církevních restitucí.

WT100

Babiš nechtěl předjímat, jakou má jeho vláda šanci na získání důvěry, když z pěti sněmovních stran, které ANO tento týden zatím oslovilo, čtyři jednoznačně podporu kabinetu odmítly. Jednání podle něj teprve začala, hnutí ANO si je musí vyhodnotit. Připomněl také, že po Novém roce chce vést se stranami druhé kolo rozhovorů. O důvěru Sněmovnu požádá 10. ledna.

O povolební situaci čtěte více v rubrice Volby 2017:

Vláda schválila programové prohlášení. Slibuje 110 kilometrů nových dálnic

Peacemaker a vyznavač zenu Bartoš: Jsme jediní racionální

Svět podle SPD: cesta za poznáním i konspirační teorie

ČSSD se musí přestat bičovat a najít zajímavé tváře, vyzývá Sobotka

Prožráno

Vláda odborníků


  • Našli jste v článku chybu?