Menu Zavřít

Sofie Cerqueira: Pomalý kvartál, ale dobrý rok

11. 7. 2013
Autor: profimedia.cz

Navzdory makroekonomické nejistotě a pomalejšímu druhému čtvrtletí byla transakční aktivita v Česku za první pololetí velmi čilá. Proběhlo 37 akvizic českých cílů s hodnotou 3,3 miliardy eur. Meziročně je to významný nárůst. Loni do června proběhlo 25 dealů s hodnotou 2,8 miliardy eur.

Přitom celková hodnota fúzí a akvizic za loňský rok, 3,8 miliardy eur, není o tolik vyšší než letošní pololetí. Druhé čtvrtletí ale nepřineslo žádný blockbuster, který by plnil titulní strany novin, na rozdíl od čtvrtletí předchozího. Při širším pohledu, který zahrnuje české hráče jako kupce, prodejce i cíl převzetí, se prostředí změnilo. Akvizice třetinového podílu v sázkové kanceláři OPAP českým fondem Emma Delta za 652 milionů dolarů vévodí žebříčku. Následuje nákup 49procentního podílu ve Stredoslovenské energetice českou energetickou skupinou EPH za zhruba 400 milionů eur. Tyto transakce ukazují, že se čeští hráči zvedli a stali se z nich aktivní kupci v celém regionu.

Stran druhého pololetí zůstávají účastníci trhu opatrně optimističtí. Příznivé pohyby měn a nižší náklady na akviziční financování by měly podporovat apetit na dokončování transakcí. Příští měsíc by měl zůstat aktivním hráčem ČEZ, bude-li naplňovat antimonopolní bruselská nařízení Evropské komise o rozprodeji aktiv. To by mohlo přivést novou krev. Očekávají se i možné akvizice Unipetrolu a případný prodej Aera Vodochody, který zvažuje vlastník Penta Investments.

Utility zůstanou patrně klíčovým sektorem, zvláště z hlediska hodnoty transakcí. Když se ale podíváme na počty obchodů, průmysl a strojírenství jsou těmi sektory, ve kterých nastane vysoká aktivita. Index nákupních manažerů PMI v červnu vzrostl z 50,1 bodu na 51 bodů.


Čtěte také:

KL24

Trh s firmami ožívá, v Česku se obchoduje stejně jako před krizí

Zájem českých firem o daňové ráje roste

  • Našli jste v článku chybu?