Menu Zavřít

Sofie Cerqueirová: Jasným pilířem je energetika

23. 4. 2013
Autor: čtk

Český trh fúzí a akvizic letos dalece překonal očekávání třemi anoncovanými transakcemi s hodnotou nad miliardu eur. Objem prodejů v prvním čtvrtletí už nyní překonal celé loňské pololetí, když 22 transakcí přesáhlo hodnotu 3,2 miliardy eur.

Už téměř dotahuje objem loňského roku, který podle údajů Mergermarketu dosáhl 3,8 miliardy eur. Německá pojišťovna Allianz a fond Borealis Infrastructure spolknou český Net4Gas za 1,6 miliardy eur. Energetický a průmyslový holding sice souboj prohrál, ale vylepšil skóre akvizicí slovenského plynového operátora SPP za 2,6 miliardy eur.

Skupina PPF prodala podíl v joint venture Generali PFF partnerovi Assicurazioni Generali za 1,3 miliardy eur, což také významně přispělo k výsledku čtvrtletní statistiky. Oporou českého transakčního trhu jednoznačně zůstává energetika. Ačkoli další obchody srovnatelného rozsahu budou jen těžko následovat, je stále prostor pro konsolidaci mezi hlavními lokálními hráči, producenty energie a těžaři uhlí, uvedl šéf transakčního poradenství Grant Thomton Pavel Přikryl.

Oportunističtí hráči typu private equity fondů se budou pozorně dívat na relativně roztříštěný trh obnovitelných zdrojů, zvláště ve fotovoltaickém sektoru, kde se čeká zvýšení poptávky. Tři hlavní letošní dealy, Net4Gas, SPP a Generali PPF, zahrnují zahraniční hráče. A přeshraniční fúze a akvizice jsou trend, který přetrvá. Investoři ze sousedních zemí i zbytku Evropy, zvláště z Německa, Velké Británie, Polska a Španělska, aktivněji sledují příležitosti na českém území, říká Přikryl. Na vzestupu je i zájem z Číny a Japonska. To ale nijak nevylučuje zahraniční ambice českých společností.

Místní firmy a investoři také více sledují cíle v zahraničí, hlavně v sousedním regionu CEE a Německu, jež zůstávají nejoblíbenějšími trhy.


Čtěte také:

Boom prodejů firem se vrátil

EBF24

Thomas Kleefuß: Net4Gas dá do plynovodů dalších 15 miliard

Křetínský finišuje s koupí slovenských plynovodů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).