Menu Zavřít

Sokolníci, na start

20. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Stíhačky Gripen Česko nekoupí

Nemastný neslaný tendr na nákup stíhaček měl stejný konec, jaký byl celý jeho průběh. Stát se ke smlouvě, podepsané již ministerstvem obrany, jednoduše nevyjádří, a tím smlouva s britsko-švédským konsorciem BAE/Saab vyprší. A o vzdušné obraně území se rozhodne příští rok. Nezbude než doufat, že paskvil, který armáda pod taktovkou sociální demokracie při výběru předváděla, se už nebude opakovat. Stačí se podívat na nedávný konkurs v Jihoafrické republice a člověk se musí za Česko stydět. Oba tendry byly dost podobné. Favoritem byly gripeny, roli černého koně hrály americké F-16. V obou případech posuzovali nabídky nejdříve vojáci, pak ekonomové. To mělo přinést odborné argumenty, které hodnotila společná komise. Nakonec vše putovalo prostřednictvím vlády do Parlamentu, který vynesl konečný verdikt.
Průběh řízení v Jižní Africe byl ale mnohem transparentnější. Vojáci v Pretorii se nebáli veřejně říci: oba typy letadel splňují naše představy, ale gripeny se nám zdají modernější. Po nich přišli ekonomové s názorem: gripeny mají lepší offsety, a navíc chceme, aby náš zbrojní průmysl byl navázán na evropský, nikoli na americký trh. Nakonec se pro gripeny vyslovila společná komise. Kdo by čekal, že po ní přišlo hlasování v parlamentu, ten se mýlí. Jihoafričané ještě před hlasováním všechny členy výše zmíněné komise vyměnili a noví lidé bodovali nabídky znovu. Teprve pak mohli poslanci rozhodovat o konečném výsledku. Vyhrály gripeny a musel tomu rozumět (i když nemusel souhlasit) i podprůměrně inteligentní volič.
Ne tak v Praze. Vojáci se v Česku k původním pěti nabídkám nijak veřejně nevyslovili. Až letos před parlamentním hlasováním, dlouho poté, co ve hře zbyly jen gripeny, jsme mohli v reklamní brožuře jejich výrobce vidět foto šéfa letectva Františka Padělka a pod ní jeho prohlášení: “Toto je bojový letoun, který chci pro Vzdušné síly AČR.“ Stejně tak offsetová komise jako by nebyla. Žádná společná porota nakonec o letounech nehlasovala, alespoň ne veřejně. Nabídka BAE/Saab prošla kvůli blížícím se volbám rychle vládou a pak „sprintovala“ parlamentními výbory. Návrh na nákup stíhaček nakonec neprošel - těsně před volbami - o jediný hlas. Mnoho se neargumentovalo, šlo už přece o budoucí koalici. A gripeny byly silnou kartou do politické hry.
Netvrdím, že tendr v Jižní Africe byl lepší než ten český, ale byl přehlednější. Současná pražská vláda by se mohla v Pretorii - kde už léta většinově vládně Africký národní kongres - poučit, jak se dělá výběrové řízení na velkou zakázku. Když to nedokáže, bude lépe najmout na vzdušnou ochranu státu sokolníky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).