Menu Zavřít

Solární středověk

17. 2. 2004
Autor: Euro.cz

(EURO 2/2004)

Je dobře, že se takovéto příspěvky v tisku objevují. Vzhledem k hrozbě blížící se nepohody, jejíž rozsah si téměř nikdo neuvědomuje, je důležitá každá zmínka o způsobech, jak jí předejít. Do všech našich hlav je třeba donést informaci, že fotovoltaika, fototermika, větrná energie a další obnovitelné energetické zdroje jsou již dnes technicky použitelné v běžném životě. Čím více příkladů kolem sebe uvidíme, čím více informací dostaneme, tím lépe a snad se i podaří zmírnit dopad termické katastrofy. Dík za Váš článek.

P.S. V části o obci Rettenbach píšete o podílu plochy panelů a výkonu panelů na jednoho obyvatele. Domnívám se, že je tam chyba. Vytěžit z půl čtverečního metru křemíkových panelů 460 W neumí nikdo. Reálným číslem je 46 až 55 W.

WT100

Štěpán Jakubovič
(prod_direction@solartec.cz)

Vysvětlení redakce:
V našem článku chyba nebyla, uváděné výsledky jsou správné. Německá Solární bundesliga počítá zvlášť watty, získané z fotovoltaických článků, bez ohledu na jejich plochu, a zvlášť plochu kolektorů na ohřev teplé vody. Aby šlo sčítat jablka s hruškami, převádí to organizátoři bundesligy na body systémem 1 bod za 0,01 čtverečního metru kolektoru nebo za 3 watty instalovaného výkonu. Součty bodů se dobře porovnávají, ale nikomu nic neřeknou, a tak se výsledky uvádějí v citované dělené podobě: půl čtverečního metru kolektoru na ohřev vody (ne křemíkového panelu!) a 460 wattů (bez ohledu na plochu panelu) na jednoho obyvatele obce Rettenbach am Auerberg.
V naší Solární lize se budou rovnocenně sčítat plochy jak kolektorů, tak křemíkových panelů po 100 bodech za metr čtvereční. Zvýhodněny o 80 procent budou účinnější vakuové kolektory, znevýhodněny o 60 procent budou kolektory z Fresnelových čoček.
Čestmír Klos

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).