Menu Zavřít

SOUD 2000

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

Přesně před rokem zažalovalo americké ministerstvo spravedlnosti a devatenáct států unie společnost Microsoft za to, že podle jejich názoru uplatňuje v podnikání monopolní praktiky. Soudce Thomas Penfield Jackson původně tvrdil, že soud bude velmi rychlý. Nyní se zdá, že se potáhne až do příštího století.

Loni v květnu Thomas P. Jackson velkoryse prohlásil: „Jsem ochoten věnovat projednávání sporu celé září. Mluvil přitom o září 1998, kdy měl podle původních plánů soud s Microsoftem ve Washingtonu začít. Později soudce Jackson odložil začátek procesu na 19. říjen. Výslechy svědků předvolaných oběma stranami ovšem trvaly celé čtyři měsíce, což nikdo neočekával. Právní zástupci Microsoftu se totiž rozhodli jednání protahovat a výslechu každého z dvanácti svědků žalující strany věnovali průměrně čtyři až pět dní. Tím zcela zkřížili plány žalující straně, která chtěla dosáhnout soudního zákazu distribuce internetového prohlížeče Internet Explorer spolu s operačním systémem Windows 98. Žaloba byla podána 19. května, a když Microsoft požádal o odložení začátku procesu na první lednový den roku 1999, odůvodnil soudce Jackson své zamítavé stanovisko takto: „Až budete (Microsoft - pozn. redakce) na soudní proces připraveni, bude už z ohrady vypuštěno šestnáct až osmnáct milionů koní, a to by bylo příliš pozdě. Mluvil-li o koních, měl Jackson na mysli operační systém Windows 98, který přišel na pulty obchodů loni v červnu. Koncem letošního roku bude po všem, protože příští rok by měl Microsoft uvést na trh modifikovaný systém Windows 2000. Desítky milionů počítačů po celém světě přitom už nyní obsahují prohlížeč, který je předmětem sporu. Odborníci na monopoly nyní říkají, že pokud soud vyhoví obžalobě, vláda poučená případem Microsoft přijme preventivní opatření. „Počítačový průmysl se vyvíjí neuvěřitelně rychle. Jen se podívejte, co se stalo za dobu trvání soudního sporu, řekl letos v dubnu v rozhovoru pro The New York Times nejmenovaný vládní úředník. Důležitých událostí se stalo opravdu dost. America Online koupila největšího konkurenta Microsoftu na trhu internetových prohlížečů, společnost Netscape, a začala spolupracovat s firmou Sun Microsystems na vývoji zcela nového prohlížeče. Zástupci všech tří uvedených společností přitom vystoupili před soudem jako svědci obžaloby. Toho Microsoft okamžitě využil a jeho advokáti označili soud za bezpředmětný, přičemž se odvolávají na výše popsanou fúzi. S tímto výkladem ovšem ministerstvo spravedlnosti nesouhlasí. Loni v létě federální soud vynesl rozsudek, podle kterého nečiní Microsoft nic nezákonného, když prodává svůj internetový prohlížeč Explorer spolu se systémem Windows. Právníci žalující strany se možná i proto zaměřují spíše na znění smluv mezi Microsoftem a výrobci počítačů.

Podivnosti, nehoráznosti a naivita. Výslechy svědků probíhaly déle než čtyři měsíce. Soudce Jackson poté 26. února proces přerušil. Oběma stranám dal přitom jasně najevo, že by přivítal, kdyby se pokusily o mimosoudní dohodu. Jednání sice začala, ale nevedla k úspěšnému konci. Do soudní síně se tedy aktéři sporu vrátili v první červnový den letošního roku. Jako první svědek byl vyslyšen Franklin Fisher, profesor ekonomie z Massachusettského technologického institutu (MIT). Fisher, předvolaný žalující stranou, napadl předchozí výpověď finančního ředitele Microsoftu, shodou okolností svého bývalého studenta Richarda Schmalenseeho. Jeho výpověď, kterou soud vyslyšel bezprostředně před únorovým přerušením procesu, označil Fisher za podivnou, nehoráznou a naivní. Tématem výpovědí obou ekonomů byla klíčová otázka, zda má Microsoft monopolní postavení na trhu operačních systémů pro osobní počítače. Schmalensee konstatoval, že nikoli, zatímco Fisher potvrdil stanovisko obžaloby. Stejně je tomu i v případě názoru na rozdělení trhu s internetovými prohlížeči. Před několika měsíci Fisher ve svém prvním vystoupení před soudem řekl, že Explorer od Microsoftu má nad prohlížečem společnosti Netscape navrch. Advokáti Microsoftu se snažili toto tvrzení vyvrátit a přestávku v probíhajícím procesu chtěli využít k získání důkazů podporujících toto tvrzení. Výsledek jejich snahy je však zcela opačný.

Soudce se dobře baví Když stanul Fisher nyní před soudem podruhé, ministerstvo spravedlnosti předložilo zajímavý dokument, který se podařilo získat jeho právníkům. Je jím e-mailová zpráva z 5. ledna letošního roku. Šéf vnějších vztahů Microsoftu Greg Shaw v ní žádá svého kolegu Roberta Bennetta, zda by nemohl pomoci při získávání podkladů pro obhajobu. „Můžeme najít data, která by dokazovala, že podíl Netscapu (na trhu internetových prohlížečů - pozn. redakce) je stále dobrý? Pomohlo by, kdybys mi poslal nějaké zprávy, které dokazují, že pozice Netscapu je pevná. Potřebuji to pro novináře, napsal Shaw. Bennettova odpověď obsahovala následující pasáž: „Všechny analýzy docházejí víceméně k jedinému závěru. Netscape ztrácí, Microsoft získává. Bennett zároveň Shawovi poskytl svůj pohled na věc obsahující doporučení: „Já bych raději nikomu neříkal, že je na tom Netscape dobře. Vítězíme, protože máme lepší technologii - pokud zveřejníme čísla potvrzující dobrou pozici Netscapu, budeme si protiřečit. Poté, co hlavní advokát ministerstva spravedlnosti David Boies přečetl tyto pasáže soudu, soudce Jackson se rozesmál.

Dobře mířená rána Druhý přišel na řadu další svědek předvolaný ministerstvem spravedlnosti - Garry Norris z počítačové společnosti IBM. Jeho výpověď je americkým tiskem hodnocena jako jeden z dosud nejtvrdších úderů zasazených Microsoftu. Norris soudci Jacksonovi předložil dlouhý výčet hrozeb, kterými lidé z Microsoftu zastrašovali své konkurenty z IBM. Výpověď Norris podložil přesnými daty, místy konání schůzek a jmény jejich účastníků. Vycházel přitom ze svých ručně psaných poznámek. V uplynulém týdnu stanuli před soudcem Jacksonem dva svědci předvolaní Microsoftem - David Colburn z America Online a Gordon Eubanks ze softwarové společnosti Oblix. Colburna povolali advokáti Microsoftu proto, aby soudci dokázali, že ve své předchozí výpovědi tento svědek neříkal pravdu. Jejich plán však podle amerického tisku skončil fiaskem. Deník The New York Times 15. června uvedl, že nudný výslech svědka v pondělí odpoledne uspal v soudní síni několik lidí. Soudce Jackson si nakonec zavolal advokáta Microsoftu Johna Wardena a požádal ho, aby výslech ukončil. Microsoft tvrdí, že když Colburn loni před soudem vypovídal, zatajil chystaný plán na odkoupení společnosti Netscape. Soudce to však příliš nezajímá.

CIF24

Nepříliš dobrý svědek Minulou středu se dostal na řadu druhý ze tří svědků předvolaných Microsoftem - Gordon Eubanks. Jeho svědectví chtěl Microsoft využít k tomu, aby soudci předvedl, že rychlý vývoj na počítačovém trhu de facto zabraňuje vzniku jakéhokoli monopolu. Eubanks se v počítačovém průmyslu pohybuje už pětadvacet let a je považován za zkušeného experta. Nyní šéfuje začínající softwarové společnosti. Podle jeho slov je stále více komerčních programů spíše než pro operační systém Windows vyráběno pro užití na internetu. Tedy v kódu, který je čitelný pro různé typy operačních programů. Proto údajně nehrozí, že by mohl Microsoft získat monopolní postavení. Hlavní advokát na straně žaloby David Boies ovšem konstatuje, že právě tento argument potvrzuje obvinění vznesená proti Microsoftu ohledně distribuce internetového prohlížeče Explorer. Microsoft chtěl podle tohoto výkladu vyšachovat ze svého operačního systému jiné prohlížeče, protože si jeho manažeři uvědomili, že prohlížeč může v podstatě sloužit jako alternativa samotného operačního systému. Vypovídat před soudem bude Richard Schmalensee, předvolaný Microsoftem, a Edward Felten, profesor z Princetonské univerzity, jenž má svědčit ve věci provázanosti Windows 98 s prohlížečem Internet Explorer. Až budou vyslechnuti všichni svědci, každá ze stran dostane právo proces zhodnotit a předložit soudu svůj. Po prázdninové přestávce by měl soudce Jackson vystoupit se shrnutím zjištěných skutečností. Nakonec vynese rozsudek. To by se sice mohlo stát ještě letos, ale s největší pravděpodobností až počátkem příštího roku, tedy v následujícím století.

Rána přes dlouhé prsty V tuto chvíli se zdá, že proces Microsoft nijak nepoškodil. Počátkem května nalila tato společnost 600 milionů dolarů do telekomunikační firmy Nextel Communications výměnou za slib, že Nextel své zákazníky, využívající bezdrátový přenos dat, napojí na internetový portál MSN, který patří právě Microsoftu. Jen o týden dříve se tato firma rozhodla investovat pět miliard dolarů do telekomunikačního gigantu AT&T především proto, aby si zajistila, že tato firma bude využívat operační systém Microsoftu v přístrojích umožňujících připojení k internetu prostřednictvím televizního přijímače. Zároveň přitom Microsoft vlastní společnost WebTV Networks, která zákazníkům nabízí stejnou službu. Operační systém Windows CE, určený pro přenosné počítače do dlaně, sice stále prohrává s konkurenčním programem vyvinutým společností 3Com, ale podle odhadů společnosti International Data Corporation by měl už v roce 2000 získat převahu s bezmála 35procentním podílem na trhu. Microsoft si tedy vytváří velmi silnou pozici ve všech nových odvětvích telekomunikačního i počítačového průmyslu. Podle nedávno zveřejněného názoru týdeníku Business Week je právě proto velmi důležité, že se Microsoft kvůli svým monopolním praktikám ocitl včas před soudem. Zítra by už totiž nemuselo jít jen o internetový prohlížeč.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).