Menu Zavřít

Soudit se nebude: obžaloba v kauze exportní banky byla den před zahájením procesu stažena

15. 2. 2017
Autor: ČTK

Pražské vrchní státní zastupitelství stáhlo obžalobu v kauze podezřelých úvěrů České exportní banky. Soud měl kauzu šesti bývalých vysoce postavených manažerů banky kvůli úvěrům do Číny a Tuniska začít řešit dnes. Státní zástupci vzali obžalobu zpět den před začátkem jednání.

O stažení obžaloby informovala mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. První část případu se týká úvěru na zakoupení podílů v čínských společnostech China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited, kde byli obviněni bývalý předseda představenstva ČEB Lubomír Pokorný, místopředseda Miloslav Kubišta a členové představenstva Michal Bakajsa, Petr Goldmann a Karel Tlustý. Podle spisu v říjnu 2009 projednali žádost o úvěr přes 221 milionů korun, který byl uzavřen o tři měsíce později. Peníze dostala společnost ECM China, která byla dceřinou firmou developerské firmy ECM. Podle spisu je použila k nákupu dalších dceřiných firem, které přitom patřily pod mateřskou společnost.

Představenstvo banky podle spisu schválením transakce porušilo stanovy. Úvěr schválilo, i když nebyly splněny zákonné podmínky. ECM China Investment se za půjčku zaručila akciemi. V roce 2011 zkrachovala a ČEB o peníze přišla.


O české exportní bance čtěte více:

Podíl problémových úvěrů ČEB na podporu exportu klesl pod polovinu

Exportní banka by mohla získat tureckou elektrárnu

Právnická zakázka roku: ČEB vypsala tendry za 165 milionů


Druhá část kauzy se týká výstavby rezidenčního a obchodního komplexu v tuniském letovisku Hammamet. Policie obvinila bývalého uvěrového manažera ČEB Romana Vimera, který podle obžaloby chyboval při posuzování úvěru z června 2009, který získala tuniská firma M.F.M. Tourism, Hotels and Resorts na výstavbu luxusních apartmánů, již měla udělat jihlavská stavební firma PSJ. Manažer proti pravidlům banky spolupracoval s advokátem, kterého mu navrhl žadatel o úvěr místo toho, aby využíval služeb advokátní kanceláře, jež ČEB pomáhala v jiných případech v této lokalitě.

Podle spisu si neověřil, zda firma zastupovaná advokátem splnila všechny podmínky smlouvy, aby mohla úvěr čerpat. Podle policie podmínky nesplnila a úvěr čerpat neměla. ČEB vznikla škoda téměř 308 milionů korun. Tuniská firma stejně jako čínská peníze české bance dluží.

Policie či státní zástupci se zajímají i o další podezřelé úvěry ČEB. ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy.

CIF24


Přečtěte si, jaké trhy považují čeští exportéři do budoucna za nejvíce perspektivní:

Exportéři vidí největší příležitost v Německu. Roste zájem o Indii

Kontejnery v hamburském přístavu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).