Menu Zavřít

Soudy o Holešovickou tržnici pokračují. Praha se s bývalým správcem nedohodla

12. 9. 2017
Autor: Tereza Čapková

Pražskému magistrátu se nepodařilo uzavřít mimosoudní dohodu s bývalým správcem Holešovické tržnice, společností Delta Center. „Věc je řešena soudně, probíhá řízení před soudem prvního stupně,“ uvedl radní Karel Grabein Procházka (ANO). Vleklé soudy o areál tak budou i nadále pokračovat. Praha zároveň připravuje rekonstrukci tržnice. Během pěti let chce do areálu investovat miliardu korun.

Hlavní město Praha se snažilo podle radního Procházky o mimosoudní dohodu po celou dobu, kdy běžela dvanáctiměsíční výpovědní doba. „Vzhledem k nekonstruktivnímu jednání bývalého správce k dohodě nedošlo,“ poznamenal.

Magistrát podle Procházky už schválil plán rozvoje, který zahrnuje průzkum inženýrských sítí, jejich rekonstrukci a nové uložení či s postupnou rekonstrukci staveb v tržnici. „Se zahájením této první fáze revitalizace počítáme obratem po schválení rozpočtu roku 2018,“ uvedl radní.


Holešovická tržnice obrazem:


Jedním z hlavních bodů revitalizace bude i vyřešení severojižní osy mezi oběma hlavními nástupy do tržnice. V budoucnu by se z ní mělo stát hlavní obchodní korzo. Proměna čeká i vstupní náměstíčka.

V areálu Pražské tržnice se nachází 30 zděných nebo částečně zděných budov a desítky pevných stánků. Některé z budov město pronajímá, zázemí zde našel například divadelní prostor Jatka 78 nebo designový trh Mint. Areál ale rozhodně není podle Procházky využíván tak, jak by mohl. Jeho potenciál je mnohem větší.


Revitalizace Václavského náměstí má zelenou: Praha 1 vydala územní rozhodnutí

 Revitalizace Václavského náměstí má zelenou, Praha 1 vydala územní rozhodnutí

MMF24


Tržnice by měla podle Procházky primárně splňovat svou tržní funkci, doplnit by ji měly plochy určené gastronomii, kultuře a sportu. „Právě různorodost a komplexita jednotlivých funkčních celků by měla zaručit živost a udržitelnost celého areálu,“ sdělil Procházka.

Areál Pražské tržnice v Holešovicích je památkově chráněný areál vybudovaný v letech 1894 až 1895 pro Ústřední jatka královského města Prahy. V roce 1983 byla jatka přeměněna na městskou tržnici. Od roku 1993 je celý areál chráněn jako kulturní památka.

Dále čtěte:

Praha nechává zpracovat audit na tržnici v Holešovicích. Převzetí areálu se blíží

Praha chce příští rok získat zpět pronajatou Holešovickou tržnici


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).