Menu Zavřít

SOUKROMÝ KREJČÍ?

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Pouze jediná nabídka vyhověla podmínkám boje o státní miliardy. Z veřejné soutěže na dodavatele počítačového vybavení a připojení k internetu základních a středních škol se tak definitivně stala tradiční česká „klauniáda . Jeden zájemce na jednu zakázku za velmi zajímavých 7,4 miliardy ze státního rozpočtu. Nakonec o atraktivní sumu bude bojovat pouze sdružení firem AutoCont a Český Telecom. Ostatní „borci se podle úředníků z ministerstva školství totiž kvůli čistě formálním nedostatkům nedostali ani na pomyslnou startovní čáru.

Společnosti Contactel, PVT, ATS Telcom a KPNQwest vyřadily samy sebe buď špatně zalepenou obálkou, neuvedením ceny bez DPH nebo jinými malichernými poklesky proti liteře zákona. Opoziční poslanci mohou jen poznamenat, že jde o stejný zákon, kterému podle nich nevyhovuje ani samotné zadání výběrového řízení.

Vládní výběrová komise, která by do devadesáti dnů od oficiálního otevírání obálek měla určit vítěze, má tak mnohem jednodušší práci. O její funkci ale odborníci a byznysmeni ze světa informačních technologií pochybovali částečně veřejně a částečně mezi sebou mnohem dříve. Státní projekt s chvályhodným cílem dotlačit internet ke všem školákům a naučit je orientovat se v informační společnosti se bohužel potýká s řadou problémů (EURO 20 a 22/2001). Až mnoho nitek spletitými cestičkami vede k Jakubu Rainischovi, který ministerstvu jako externí spolupracovník soutěž pomáhal formulovat a je označován za muže číslo jedna v celé miliardové akci.

Rainisch se na ministerstvo dostal na poslední chvíli, když vystřídal tehdejšího poradce Jaroslava Horáka. Nikdo z jeho blízkých spolupracovníků z ministerstva netuší proč a jak. Hlavní slovo prý měl „sám veliký Eduard Zeman, říká jeden z nich. Již před časem týdeník EURO napsal, že Rainisch spolupracoval se společnostmi, které měly zájem o tučnou státní zakázku. Byl mezi nimi i současný „skorovítěz tendru AutoCont, jak uvedla MF Dnes minulý týden. Ušil Rainisch výběrové řízení pro tuto firmu na

WT100

míru? Existuje tak dost důvodů k oprávněným pochybnostem, komu má vlastně tendr na počítače do škol posloužit. „Jde o sumy, za které se házelo do Orlíku. S tím já nechci nic mít, řekl týdeníku EURO jeden z expertů. Spekuluje se o kontaktech AutoContu a Rainische na strany smluvní opozice a mluví se o financování příštích voleb.

Nadprůměrné šance AutoContu pochopily pravděpodobně i ostatní významné IT firmy. „Nabídka je postavena na know– –how, schopnostech, zkušenostech a kapacitách firem koncernu AutoCont, Českého Telecomu, GiTy a produktech firem AT Computers, Microsoft, Hewlett–Packard, Compaq, Cisco, Tiny Software, Apple, stojí v oficiální tiskové zprávě AutoContu. Lepší se dohodnout s vítězem než prohrát.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).