Menu Zavřít

Soumrak uhlobaronů

16. 3. 2020
Autor: Euro.cz

Sebevražda miliardáře Františka Štěpánka symbolizuje konec doby uhelné

„Uvědomujeme si, že Sokolovsko zaznamená za patnáct až dvacet let největší změny v rámci kraje a je důležité se na to připravit,“ prohlásil František Štěpánek (30. června 1953 až 12. března 2020) v roce 2008 v regionálních novinách. Region se v posledních letech skutečně začal proměňovat, ovšem většina toho nového se Štěpánkova hlavního byznysu - dobývání hnědého uhlí - dotýkala negativně. I tyto okolnosti nejspíše vedly k tomu, že uhlobaron minulý čtvrtek dopoledne spáchal v Dolním Rychnově, kde stojí jeho přízemní vila s velkou zahradou, sebevraždu.

František Štěpánek se narodil v Sokolově a jako řada jiných mladých mužů ze západních Čech zamířil po vystudování ostravské Vysoké školy báňské k hnědému uhlí. K těžařskému podniku nastoupil v roce 1979 a prošel mnoha pozicemi. Obrátky jeho kariéra nabrala v devadesátých letech. Nejdřív se v roce 1994 stal výrobním ředitelem společnosti, 0 pět let později z něj byl generální ředitel a v této funkci vydržel dalších třináct let.

Stát dlouho přemítal o privatizaci firmy, došlo k ní v roce 2004 za vlády Vladimíra Špidly (ČSSD). Výběrové řízení bylo zrušeno, kabinet pak jednal pouze s akciovkou Sokolovská těžební, za níž stáli Štěpánek, Jaroslav Rokos a Jan Kroužecký. Ti nakonec podnik zprivatizovali za 2,6 miliardy korun.

Štěpánek se později z vedení firmy, která zaměstnává tři tisícovky lidí, formálně stáhl, zůstával šéfem dozorčí rady a neoficiálním bossem Sokolovské uhelné. A loni na podzim přišly těžké časy.

Štěpánek ohlásil útlum těžby ve velkolomech a propouštění tisícovky zaměstnanců v letech 2020 a 2021. Kromě toho se Sokolovská uhelná dlouhodobě pere 1 s klesajícím ziskem. Předloni činil její čistý výnos 374 milionů korun, což je o třetinu méně než v roce 2017. Budoucností společnosti se měly stát její dvě elektrárny v Sokolově a Vřesové, které vyrábějí energii ze zplynovaného uhlí.

„Nechtějte po mně, abych vám řekl, že si užívám osobní život, když vidím, co se tady děje. To už není jenom o Sokolovské uhelné.

To je o celém regionu. Ten je vysáván, a to mě trápí víc, než že jednou skončí těžba,“ postěžoval si Štěpánek loni v listopadu Hospodářským novinám.

František Štěpánek jako mocný patriot vstupoval i do regionální politiky. Je známo, že v roce 2014 sestavil pro hnutí ANO kandidátku do komunálních voleb. Na druhé straně z jeho kroků čišela touha podpořit Sokolovsko zničené těžbou.

Velké procento ze zisků firmy dlouhodobě odkládal do rezervního fondu, který má regionu pomoct po konci dobývání hnědého uhlí. •

EBF24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).