Menu Zavřít

ŠPANĚLSKÁ DVOJKA

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

BBV a Argentaria

Dvě přední španělské banky Banco Bilbao Vizcaya (BBV) a Argentaria schválily vzájemnou fúzi. Nová bankovní skupina pod názvem BBVA bude z hlediska tržní kapitalizace největší ve Španělsku a druhou z hlediska úhrnných aktiv za nedávno spojenou bankou BSCH. Stane se tak rovnocenným konkurentem této dosavadní španělské jedničky, jak uvedla agentura ČTK.

Spojení bude mít formu výměny akcií, kdy BBV nabídne akcionářům druhé banky výměnu své nové akcie za tři jejich. BBV ještě před transakcí zvýší své základní jmění.

Fúze by měla vstoupit v platnost na počátku roku 2000. Novou skupinu povedou oba dva šéfové nynějších bank Emilio de Ybarra za BBV a Francisco Gonzalez za Argentarii, značky obou bank zůstanou po fúzi zachovány.

Transakcí vznikne osmá největší banka v Evropě a druhá v eurozóně co do tržní hodnoty. Ybarra ještě na tiskové konferenci potvrdil, že BBV nyní jedná s italskou Unicredito, a pokud toto jednání povede správným směrem, „bude mít nová banka potenciál dát nám jasné evropské a světové vedení .

WT100

Nová banka bude mít tržní kapitalizaci 41 miliard dolarů a bilanční suma bude činit zhruba 221 miliard dolarů. Analytici se podle agentury Reuters shodují, že navržená transakce je nejlepším a nejlogičtějším spojením, které je v tuto chví li ve španělském bankovnictví možné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).