Menu Zavřít

Špatná sázka na Afriku. Textilka Veba krachuje

16. 5. 2018
Autor: Shutterstock

Víra ve stabilitu černého kontinentu textilce Veba nevyšla. Po rekordních tržbách přišel útlum a dnes firma krachuje.

Novinové titulky před čtyřmi lety oslavovaly úspěch velké české textilky Veba. Prý se jí stále více vyplácela sázka na africký trh, kam firma vyvážela damašek a brokátové látky. Čtyři roky po rekordních tržbách je ale firma z Broumova na dně a krachuje. Její největší věřitel, banka Raiffeisen, po ní chce vrátit 250 milionů korun.

S Vebou je to jako na houpačce. Z původních více než 1300 lidí, kteří tam pracovali před deseti lety, jich muselo přibližně pět stovek odejít, rušily se ztrátové provozy a krizovým obdobím kolem roku 2008 prošla s odřenýma ušima. Pak přišly zmiňované šťastné doby, ale netrvaly dlouho. Z rekordních tržeb v roce 2014 ve výši 2,2 miliardy korun se odbyt podniku do roku 2016 kvůli krizi v Africe propadl na 812 milionů korun. Za léta 2015 a 2016 Veba utrpěla souhrnnou ztrátu téměř 300 milionů korun. Loni sice Veba tržby zvýšila na 894 milionů korun a vykázala ztrátu 144 milionů, věřitelům ale došla trpělivost.


Čeští střihouni. Textilní průmysl táhnou rodinné firmy

 Petra a Pavel. Rodinnou firmu Koutný, kterou dnes vedou sourozenci Petra a Pavel Koutní, vytáhly nahoru zakázky na šití uniforem.


Firma se chce z potíží dostat tím, že oznámila příchod investora. Bude jím miliardář Otakar Moťka, nicméně není jisté, jestli tato zpráva banky zrovna uklidní. Moťka je obecně vnímaný jako energický až těkavý podnikatel. Je majitelem skláren Kavalier, 200tisícovým sponzorem prezidentské kampaně Jiřího Drahoše, neúspěšným zájemcem o koupi bazénu hotelu Thermal a někdejším majitelem výrobny bioetanolu ve Vrdech, kterou v roce 2011 prodal skupině Agrofert.

Moťka za sebou nicméně několik úspěšných restrukturalizací má. Kromě sklárny Kavalier jde například o strojírny Kovopol v Polici nad Metují.

Dále čtěte:

Načechráme, vyleštíme. Český byznys zjistil, jak důležité je dobře vypadat

WT100

Jen ty mašiny roztlučme aneb Proč textilky přiváděly lidi do náruče komunismu

Firma Yondr vyhlásila válku mobilům. Její pouzdra používají soudy i školy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).