Ochucená piva byla v kurzu před pěti lety. V Praze U Dobřenských ideu osvěžili. Žádné extrakty, ale silné byliny
Sládek Adam Roudnický pracuje v jednom z nejmenších pivovarů, který v Česku existuje. Veškeré technologie se musely vejít na čtrnáct metrů čtverečních. Historické sklepy pražského Starého Města prostě nejsou velké. Ovšem díky tomu, že se sem pivovar s restaurací podařilo vklínit, nabízí se návštěvníkům jedinečný zážitek posezení pod úrovní pražského chodníku.
„Měsíčně tady uvařím 1600 až dva tisíce litrů piva,“ počítá mladý sládek. V porovnání s jinými pivovary je to málo. Jenže podnik U Dobřenských se nikam honit nemusí. „Idea je, aby se naše pivo prodávalo jen přímo v naší restauraci,“ pokračuje Roudnický.
Kdo proto chce ochutnat speciály od Dobřenských, musí přímo k nim. Ve výčepu je prodávají i v lahvích.
Součástí zdejší filozofie je i to, aby piva byla hned od začátku výroby v létě 2015 něčím výjimečná. „Pořád vymýšlíme nové speciály,“ popisuje Roudnický. Zdejší obchodní značkou jsou svrchně kvašená piva dochucovaná bylinami. A tak je třeba k dostání slabší letní pampeliškové nebo osvěžující lemongrass.
Vedlejším efektem experimentů je vyšší cena prodávaného piva. I když návštěvníka napadne, že ji zvyšuje především turistická lokalita, Adam Roudnický má jiné vysvětlení. „Cenu našeho piva dělají suroviny. Třeba kotvičník, který používáme, pochází z českého samosběru,“ přibližuje.
Dalším faktorem jsou kvasnice. V běžných pivovarech sládek použije jedny na několik várek, U Dobřenských je likvidují hned po prvním použití. Adam Roudnický totiž nikdy nevaří dvě stejná piva za sebou a kvasnice použité pro kotvičníkový ejl by zkazily chuť jiného speciálu.
Nepatřím mezi velké příznivce extrémně tmavých piv, ovšem tady jsem udělal výjimku.
A začít se čtrnáctistupňovým stoutem Salvia (0,4 litru za 65 korun) se ukázalo jako správné. Speciál postavený na chuti babského ucha voní svěže po sladu a bylině. V chuti rezonuje razantní kyselost a šalvějové závany. Uhelně černý stout není nijak těžký a naopak velmi dobře pitelný. Kyselost po něm zůstává dlouho.
To Tribulus Ale s kotvičníkem (0,4 litru za 72 korun) přichází s naprosto jiným zážitkem. Vůni po citrusech dělají exotické chmele, chuť nejdřív okupuje extrémní hořkost. Mezi ní se pak projevuje odér kotvičníku – ze začátku nasládlý, během chvíle přecházející do mdlosti. Tenhle speciál není na celý večer. Jedna sklenice bohatě stačí.
K návštěvě podniku U Dobřenských je dobré přistupovat jako k zážitkovému ochutnávání. Nejde o tradiční restaurační minipivovar, ale místo pro občasný výlet do jiných dimenzí.
Pivovar U Dobřenských U Dobřenských 268/3, Praha 1 SLÁDEK: Adam Roudnický NABÍDKA: ochucená svrchně kvašená piva PRODEJ PIVA: ve skleněných a PET lahvích ve výčepu CO DOPORUČUJEME: extrémně hořký Tribulus Ale s kotvičníkem OTEVŘENO: 14.00 až 24.00 hodin
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz