Menu Zavřít

Specifikum z rodu Krausů

4. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

To, že počátky vinohradnictví a vinařství na Mělnicku se datují od konce devátého věku, je věc známá. A taktéž podíl císaře Karla IV. na rozvoji pěstování révy a přípravy vína ve městě a okolí. Téměř nic však není známo o současnosti a trendech této tradiční vinařské oblasti Čech - mimochodem v panujícím informačním boomu o této komoditě téměř zapomenuté. Už jsme zde před časem představili vinařství dědice slavného jména, vnuka profesora Viléma Krause, prvního a jediného vinaře, který byl odměněn státním vyznamenáním medaile Za zásluhy. Vraťme se dnes do firmy Mělnické vinařství Kraus a nahlédněme do tajů technologických kouzel zatím nejmladšího z rodu Krausů.
Vedle selekce těch odrůd, kterým zdejší podloží a klima nejlépe svědčí a také mají v místě historické kořeny pěstování, se u Krausů zaměřili na některé specifické postupy. Jedním z nich je v drtivé převaze příprava vín „pouze“ jakostních. Vilém III. vysvětluje tento počin takto: „Hlavním cílem je získání obsahové plnosti jednotlivých složek vína, které musí současně vytvářet i plnost ve vzájemném souladu. Uvedené poznatky mě dovedly k tomu, abych pro svá vína užíval jednoznačné pojmenování ,jakostní víno´ a nesváděl pozornost milovníka jen na stupeň kategorie vín přívlastkových.“ Jak se mu daří naplnit svá předsevzetí, by nám měl napovědět jeden z takto připravených vzorků.
Müller Thurgau 2004, odrůdové víno jakostní - Mělnické vinařství Kraus. Prvním vjemem je světlá žlutá barva se zelenkavými valéry, excelentně čirá, plná brilantního jiskření. Bohatá vůně, pro odrůdu až marnotratná, dává především prostor ovocitým složkám světlých peckovin a lehýnké stopě hořčinek. V chuti dominuje pikantní svěžest, podložená ovocem a lehkým akordem oříškovo-mandlového nádechu. V plném těle vína se prosazuje i patrná mineralita, která dotváří celkově příznivé, dlouhé a příjemné doznívání. Právě u „milerek“ se prokazuje význam správného vyzrání hroznů, v tomto případě nepříliš vysokého. Vyšší cukernatost vede ke ztrátě kyselin a víno potom postrádá svůj hlavní klad - živou až rozpustilou, pikantní dohru při doběhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).