Menu Zavřít

Spekulace zvyšují náklady: zajištění koruny je nejdražší za 9 měsíců

5. 4. 2017
Autor: pinkas martin/euro

Náklady na zajištění proti výkyvům kurzu české koruny vůči euru na nejbližších 24 hodin se dnes vyšplhaly na devítiměsíční maximum. Důvodem jsou spekulace, že Česká národní banka (ČNB) by mohla v nejbližší době opustit svůj závazek udržovat kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč za euro. Informuje o tom agentura Reuters.

Někteří investoři sázejí na to, že ČNB k opuštění závazku využije již své čtvrteční zasedání. To sice nemá měnovou politiku na programu, banka se ale může rozhodnout jeho agendu změnit.

„Za nejpravděpodobnější data pro ukončení závazku ČNB považujeme čtvrtek 6. dubna nebo čtvrtek 20. dubna,“ uvedli analytici francouzské banky Société Générale. Dodali, že za nejzazší možný termín pokládají čtvrtek 4. května.


Přečtěte si rozhovor týdeníku Euro:

Osmdesát procent národa žije ve zlatém standardu. Rozhovor s Lubomírem Lízalem z ČNB

Lubomír Lízal


Analytik společnosti ING Petr Krpata uvedl, že pohyby kurzu koruny po opuštění závazku ČNB by měly být méně dramatické než prudký nárůst kurzu švýcarského franku v roce 2015, kdy švýcarská centrální banka (SNB) zrušila limit pro kurz franku vůči euru. Krok SNB se totiž podle Krpaty neočekával, zatímco s opuštěním závazku ČNB se počítá a nejisté je pouze jeho načasování.

Kurz koruny bezprostředně po ukončení intervencí může podle odhadů analytiků oslovených při extrémních výkyvech posílit k hranici 26 korun za euro. Vyloučit ale podle ekonomů nelze ani krátkodobé oslabení až k 29 Kč/EUR. Dlouhodoběji by však měla koruna posilovat a na konci roku by mohla být mezi 25,50 až 26,30 Kč/EUR.

EBF24


Přečtěte si k intervencím ČNB komentáře Vladana Gallistla:

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

ČNB dál brání korunu. Dlouho už to nepotrvá

 Gallistl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).