Menu Zavřít

Špidlovy švestky

30. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Odstupujícího premiéra čeká slyšení v Evropském parlamentu

Osud šprýmuje s českými politiky. O tom, jak dlouho zůstane první český komisař v Bruselu Pavel Telička ve své funkci, se spekulovalo už při jeho jmenování. Redaktor deníku Právo položil v březnu premiéru Vladimíru Špidlovi tuto otázku: „Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek řekl, že Telička vydrží do švestek…“ Špidlova odpověď zněla: „Vláda Teličku nominovala do roku 2009 a je otázka, které švestky byly na mysli.“
Když nastupující premiér Stanislav Gross nabízel svému předchůdci různé možnosti budoucího uplatnění, zmínil se také o možnosti jeho působení v Bruselu. Vlastně v rozporu se stále ještě platným usnesením vlády. A Špidla si vybral právě tuto variantu. Gross, který si mezitím uvědomil, jaké negativní reakce odvolání Teličky vyvolává, byl asi touto volbou zaskočen. Aby byla ironie osudu dokonalá, Vladimíra Špidlu nominovala na post do Bruselu ještě jeho vlastní vláda, která tak musela zrušit své předchozí rozhodnutí. Leckdo to mohl vnímat i tak, že když se někomu daří v průzkumech popularity útočit na dosud dominantní postavení Grosse – tak jako Teličkovi - nový premiér se ho raději zbaví. Nastupující šéf vlády se dostal do bryndy, z níž ho mohlo vytáhnout snad ještě jmenování Pavla Teličky ministrem zahraničí. Jenže se ukázalo, že takový post mu ani nabídnout nemůže – v dané situaci to nebylo politicky průchodné.

Zahradilovo pokušení.

Švestky roku 2009 tedy nyní mají patřit Špidlovi. V době letošní úrody švestek bude muset nový český komisař (očekává se, že jeho nominaci předseda Evropské komise José Manuel Barroso potvrdí) zamířit na slyšení v Evropském parlamentu. To se uskuteční na přelomu září a října. Nepůjde o žádnou formalitu, evropští poslanci stále aktivněji využívají svého práva podrobovat členy Evropské komise tvrdým výslechům. Čeští zástupci za ODS pod vedením Jana Zahradila určitě neodolají pokušení pomoci Špidlovi k tomu, aby se vařil ve vlastní šťávě.
Nový český komisař by měl prokázat nejen detailní znalost agendy, kterou mu Barroso svěří. Všichni si budou všímat také jeho jazykových znalostí. Zatím se očekává, že Špidla bude mluvit česky, případně německy. Je jeho právem mluvit v rodném jazyce, ale schopnost pohotově reagovat na otázky poslanců i v angličtině či francouzštině se cení.
Pavel Telička při svém slyšení nasadil vysokou laťku. Mluvil výbornou angličtinou a se znalostí své oblasti – ochrany zdraví a spotřebitele. Předtím věnoval dlouhé hodiny důkladnému studiu této problematiky. Špidla však toho bude muset studovat mnohem více, protože hodlá zdokonalovat svou angličtinu. Jeho znalost francouzštiny – jak sám říká – je na běžné úrovni, což by pro potřeby práce v evropských institucích nemuselo stačit.
Znalci poměrů v Bruselu a Štrasburku (sídlo Evropského parlamentu) Špidlovi doporučují, aby si svou pozici upevnil tím, že obejde socialistické poslance, kteří by mu mohli být nakloněni. Už nyní se zdá, že mu socialistická frakce hodlá pomoci.

MMF24

Poučí se z chyb?

Nejde pouze o znalost jazyků. Slyšení bude pro Vladimíra Špidlu velkým testem. Jeho kritici mu vytýkají, že v minulosti nedokázal mluvit tak, aby přesvědčil širokou veřejnost, ale ani své stranické spolupracovníky. To se doneslo i za české hranice. List Financial Times, který je v evropských institucích asi nejčtenějším deníkem, napsal, že Špidla „je velmi respektován pro svou nezkorumpovatelnost a integritu, což jsou vzácné vlastnosti mezi předními českými politiky, ale schází mu charisma a komunikační schopnosti“. Špidla si zřejmě své slabiny uvědomuje a hodlá se z nich poučit. Dojem, který zanechá v Evropském parlamentu, může být velmi důležitý pro jeho budoucí práci. Není ovšem tajemstvím, že mnozí o Špidlových šancích pochybují.

Politik bez opory.

Nového komisaře bude bezpochyby zajímat i to, jak ho vnímá česká veřejnost. V současnosti je velkým handicapem Vladimíra Špidly způsob, jak a v jaké chvíli střídá Teličku, byť přímou odpovědnost nese spíše Stanislav Gross.
V přímém srovnání Špidly s Teličkou se odstupující premiér může opřít o svou pověst člověka s vizí a silným vnitřním přesvědčením. Jako bývalý premiér bude více vyhovovat těm, kteří se domnívají, že by se Evropská komise měla sestavovat především z politických figur. Na druhé straně se Špidla evidentně nemůže opřít ani o silnou oporu ve vlastní straně.
Týdeník EURO v českých politických kruzích zaznamenal i názor, že samotnému Špidlovi nakonec bude vyhovovat, když se stane šedou úřednickou myší v Bruselu. Vzhledem ke známým slabinám odstupujícího šéfa vlády toto opravdu hrozí, i když je bývalý premiér. Není divu, že někteří Špidlovi stoupenci by byli mnohem raději, kdyby zůstal v Česku, vedl zde nějaký mozkový trust a vyjadřoval se k budoucnosti sociálního státu, tak, jak sám naznačoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).