Menu Zavřít

Spielberg a šéf Alibaby budou společně dělat filmy

10. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Slavný režisér Steven Spielberg hodlá využít rozvíjející se čínský filmový trh. Pomůže mu v tom Jack Ma, zakladatel internetového prodejce Alibaba. Prostřednictvím filmové odnože své obchodní říše totiž vstupuje do Spielbergovy filmové společnosti Amblin Partners.

Skupina Amblin, které Spielberg předsedá, vznikla teprve před devíti měsíci, už nyní se však řadí k největším silám v zábavním průmyslu ve Spojených státech. Filmy bude produkovat a distribuovat například skrze velké filmové studio DreamWorks a distribuční dohodu na pět let má i se studiem Universal Pictures.

Nyní ale Amblin uzavřel svůj zřejmě dosud největší obchod, když do něj vlastnickým podílem vstoupil Jack Ma s Alibabou. Dohoda s čínským obchodním gigantem mu totiž otevře trh, který se podle odhadů expertů brzy stane vůbec největším na světě. V loňském roce se tržby z návštěvnosti čínských kin téměř zdvojnásobily na 6,8 miliard dolarů a zřejmě už příští rok by měla Čína v tomto ohledu předehnat Spojené státy.

Mít vazby na místní společnosti je přitom klíčové. V Číně totiž stále funguje cenzura a státní správa ročně povoluje uvedení pouze 35 zahraničních filmových titulů. Pro Amblin je tak spolupráce s největší čínskou filmovou společností naprosto zásadní. Podle slov prezidenta Jeffa Smalla bude Amblin produkovat šest až devět filmů ročně, mělo by se ale jednat o velké a ambiciózní snímky. Spolupráce s Alibabou by měla zajistit, že se všechny, nebo alespoň velká většina z nich dostane do čínských kin.

Více Číny do Ameriky

Součástí spolupráce má být i společná koprodukce určitých snímků a dále vzájemná propagace filmů z vlastní produkce. Amblin se zároveň zavázal k distribuci některých čínských filmů ve Spojených státech. „Chtěl bych přinést více Číny do Ameriky a více Ameriky do Číny,“ řekl k tomu sám Spielberg. Rovněž ocenil „úžasnou renesanci“, kterou Čína prochází.

Alibaba Pictures vznikla v roce 2014, když Ma koupil majoritní podíl v zaběhnuté společnosti ChinaVision Media, kterou následně přejmenoval. Během necelého roku, ještě před vyprodukováním jakéhokoliv snímku, dostal její hodnotu na hongkongské burze na 9,6 miliardy dolarů, byť jen na základě spekulací o budoucích aktivitách.

Tvůrci neúspěšných hollywoodských filmů se upínají k Číně. Čtěte více:

Nový filmový trend. Hollywoodské propadáky zachrání Čína

 Fronta v Číně - ilustrační foto

Ma byl ve svých filmových aktivitách dosud vybíravý a spíše investoval do jednotlivých filmů (například do pokračování série Mission: Impossible). Až nyní se odhodlal k velkému obchodu, když se dohodl s Amblinem. „Tato spolupráce může posloužit jako kulturní přemostění a bude mít pozitivní dopad na další generaci čínských diváků,“ pochvaluje si Ma majetkový vstup do Spielbergovy společnosti.

Strategii sbližování s Hollywoodem prosazuje i nejbohatší Číňan Wang Ťien-lin, který prostřednictvím své skupiny Dalian Wanda spolupracuje s filmovými studii Legendary Entertainment a Sony Pictures. Akvizicí společnosti AMC Entertainment navíc utvořil nejrozsáhlejší síť kinosálů na světě a k tomu uzavřel dohodu s výrobcem technologicky nejvyspělejších kinosálů IMAX, který v příštích šesti letech postaví v Číně 150 nových kin. V podobných aktivitách chce Wanda pokračovat i nadále, v současnosti prý cílí na produkční společnost Dick Clark, která organizuje předávání Zlatých glóbů.


O spolupráci Hollywoodu s Čínou dále čtěte:

ebf - tip - debata

Peníze za propagaci Číny. Wanda investuje do filmů od Sony

Čína jako světová filmová jednička? Už tomu věří i IMAX


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).