Menu Zavřít

Splnění chlapeckého snu

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Šéf Winterthuru používá ještě Audi A8

Petr Žaluda řídí skupinu Winterthur v České republice, tedy dle objemu majetku největší penzijní fond v zemi a zároveň životní pojišťovnu. Mezi manažery, kteří ve firmě, již řídí, nemají majetkový podíl, patří vozový park Petra Žaludy k nejlepším. V létě na silnice vyráží nejraději v Porsche 911 Carrera. Přes zimu, kdy se spíše než nízká stavba a široké pneumatiky hodí pohon na čtyři kola, používá Audi A8 Quattro.

EURO: Proč jste si zvolil právě Porsche? ŽALUDA: Je to splnění mého chlapeckého snu, kdy tato značka byla symbolem sportovních automobilů. Zároveň si v současnosti udržuje svůj nadčasový design.

EURO: Co vás na značce lákalo a jaké máte s tímto vozem zkušenosti? ŽALUDA: Především mě lákalo vyzkoušet si auto, které dokáže zrychlit z 0 na 100 do pěti vteřin a je schopno jet rychlostí přes 300 kilometrů za hodinu.

EURO: Co považujete za hlavní přednosti tohoto sportovního vozu? ŽALUDA: Jsem s ním maximálně spokojen. Je to jeden z mála sportovních automobilů, který můžete využít jak na sportovní jízdu, tak i k překonání tisíce kilometrů bez tělesné úhony. Jízda po městě, zvláště po Praze, není díky tvrdosti vozu nijak komfortní, ale dá se zvládnout.

EURO: Co byste na něm zlepšil? ŽALUDA: Řekl bych, že Porsche je technologickou špičkou mezi sportovními vozy a zároveň se uchovává svůj konzervativní charakter. Jediné, co bych změnil, je, aby Porsche vyrábělo sportovní auta jako vždy předtím a nezavádělo různé nové modely typu Cayenne.

EURO: Kolik tisíc kilometrů vozem ročně najedete? ŽALUDA: Zhruba deset až patnáct tisíc ročně.

EURO: Jaká je jeho technická specifikace a výbava? ŽALUDA: Porsche 911 Carrera S se od jiných modelů odlišuje dvojitými výfuky a dokáže získat ze zdvihového objemu 3,8 litru výkon 261 kW (355 k). Akceleruje z nuly na 100 km/h za 4,8 s, přičemž její nejvyšší rychlost činí 285 km/h. Má automatickou převodovku tiptronic a plnou výbavu, což znamená šest airbagů, ASR, klimatizaci, střešní okno, tempomat. Samozřejmě i navigační systém.

EURO: Používáte i jiný automobil? ŽALUDA: Audi A8 4,2 quattro. Maximální výkon 246 kW, nejvyšší rychlost 250 km/h.

ebf - tip - debata

EURO: Kdy plánujete vůz obměnit a čím byste ho nahradil? ŽALUDA: Výměnu plánuji na příští rok. Nahradit jej chci opět vozem značky Porsche.

Vybráno z katalogu Audi A8 Quattro, cena od 2 357 600 korun
Porsche Carrera S, cena od 87 000 eur

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).